У дорослої рослини стовбури дуже довгі і тонкі, тому вони перестають утримувати верхівки-«помпони» і починають викривлятися під вагою листя. Така драцена навряд чи має привабливий вигляд. Але не варто викидати рослину тільки через те, що вона перестала прикрашати інтер'єр квартири. Драцені можна повернути колишню красу, а заодно й розмножити рослину. Залишилося тільки навчитися, як це правильно зробити.

ПРАВИЛА ОБРІЗКИ ДРАЦЕНИ

Щоб рослина знову стала компактною, її потрібно обрізати. Спочатку слід зрізати верхівки, відступивши від листя униз приблизно 5 см. Робити це треба гострими ножицями або секатором. Бажано, щоб зрізи вийшли рівними, а не «рваними».

Якщо ви збираєтеся розмножити драцену верхівковими живцями, зрізи робіть дуже акуратно.

Якщо верхівкові живці не занадто сильно скривлені, їх можна поставити у воду на вкорінення. Незабаром вони пустять коріння, і їх можна буде висадити в ґрунт. Це один з найпростіших способів розмноження драцени. Також можна посадити верхівки прямо в ґрунт, попередньо присипавши зрізи стимулятором коренеутворення. Останнє робити не обов'язково, але якщо у вас є підходящий засіб (наприклад, Кореневин), то процес утворення коренів піде швидше. Живці, висаджені в ґрунт, можна накрити пакетом, щоб створити сприятливі умови для молодих рослин.

На другому етапі слід укоротити стовбури драцени і присипати зрізи деревним вугіллям.

Щоб рослина ще довго після обрізки не втрачала декоративний вигляд, стовбури варто обрізати якнайнижче. Однак зовсім не обов'язково робити їх однакової довжини. Нові паростки підуть з верхівок стовбурів, тому їх можна обрізати на різних рівнях. У результаті в міру росту «пучки» листя будуть перебувати на різній висоті, що дозволить зробити рослину більш об'ємною.

Приблизно через місяць на стовбурцях почнуть з'являтися нові пагони. Вони відростають збоку, але згодом почнуть стриміти нагору. Тепер ви знаєте, як можна формувати драцену, тому в майбутньому можете й далі експериментувати з нею, надаючи рослині таку форму, яка здасться вам найбільш декоративною.



оновлюємо драцену

СПОСОБИ РОЗМНОЖЕННЯ ДРАЦЕНИ ПІСЛЯ ОБРІЗКИ

Процес обрізки драцени можна сполучити з розмноженням. Один зі способів ми вже розглянули - це вкорінення верхівкових живців. Але можна розмножити драцену і з залишків стовбурів - стебловими живцями.

Зробити це можна двома способами.

• Вертикальне вкорінення.

Залишки стебел, які годяться для розмноження, мають бути пружними і щільними. Їх слід нарізати невеликими відрізками (близько 7 см), роблячи розрізи по листових фляках. Інструменти при цьому мають бути чисті й гострі. При вертикальному вкоріненні живці драцени занурюють у вологий субстрат на глибину близько 3 см. Вкорінювати живці найкраще в піску, перліті або вермикуліті. Якщо ж ви висадили їх у землю, то зверху її рекомендується присипати товстим шаром піску.

• Горизонтальне вкорінення.

Цей спосіб відрізняється тим, що стеблові живці не встромляють у субстрат, а викладають їх горизонтально на вологий ґрунт, злегка вдавлюючи їх. Зверху живці необхідно прикрити пакетом, щоб створити умови теплички. У міру росту пагонів укорінений шматочок стебла почне руйнуватися, оскільки всі живильні речовини підуть на утворення коренів і молодих відростків.

У результаті пагони перейдуть на живлення від власних корінців, і їх можна буде розділяти й розсаджувати по окремих ємкостях. Звичайно живці вкорінюються через 1-1,5 місяця. Пагони утворюються до кінця другого місяця. Як бачите, нічого складного у відновленні і розмноженні драцени немає. Тому, якщо ви не знаєте, що робити з рослиною, яка вже давно перестала бути прикрасою квартири, скористайтеся нашими порадами і подаруйте їй друге життя.

Джерело