У повсякденному житті ми дуже часто не помічаємо речей, які для нас здаються природними. Чи задумувалися ви, чому кватирки для провітрювання кімнат поміщають у верхній частині вікна? Було б набагато простіше якби кватирка знаходилася внизу на рівні витягнутої руки. Отож, розповімо чому розміщено саме так.

1. Тепле повітря набагато легше холодного. Коли батарея працює, повітря внизу прогрівається, легшає і піднімається. З цього випливає висновок, що якби батарея перебувала вгорі, то в результаті в кімнаті внизу було б холодне повітря, яке складно прогріти.

2. За рахунок того, що тепле повітря виштовхується холодним повітрям наверх, в кімнаті утворюється конвекція, що просто означає переміщення (циркуляцію) повітря. У приміщеннях без вікон циркуляція забезпечується виключно за допомогою кондиціонера. Але це вже інша розмова!

3. В результаті відкрита кватирка пропускає в кімнату холодне повітря, яке автоматично опускається вниз кімнати. Нагріте батареєю тепле повітря піднімається і виходить через цю кватирку. Це нам і дає природне уявлення про те, чому кватирки поміщають у верхній частині вікна.

Якщо взяти, наприклад, стандартний пакет пластикових вікон, то ми можемо помітити, що розробники взагалі відмовилися від ідеї з кватиркою, надавши користувачу два режими провітрювання. Але при цьому вікно все одно відкривається у напрямку до стелі. Відповідь на питання, чому кватирки роблять у верхній частині вікна, всього-на-всього криється в законах фізики.

ОБОВ'ЯЗКОВО ПРОЧИТАЙТЕ:

Чорний колір в інтер'єрі – відмінна ідея [ФОТО]

З якого дерева краще будувати дім?*