Практично кожен елемент інтер'єру в будинку піддається оновленню. Звичайно, вдихнути нове життя в предмети меблів, текстиль і декоративні аксесуари не складно. Але як бути з довговічною обробкою – керамічною плиткою?

На старій плитці часто можна помітити тріщини і безбарвні з'єднання. Дана проблема часто виникає у ванній тому, що плитка постійно піддається впливу води і пари. Звичайно, тріщини та пошкодження не можуть бути проігноровані.

Як склеїти тріснуту плитку

Для початку вам доведеться вийняти тріснуту плитку з облицювання. Природно, зробити це потрібно дуже акуратно: щоб не пошкодити сусідні плитки, а пошкоджену не розколоти на ще більш дрібні шматочки. Якщо плитка, яку ви намагаєтеся зняти зі стіни, не піддається, гострим предметом вичистіть міжплиточні шви навколо неї.

Зворотний бік відновлюваної плитки потрібно очистити від залишків клею або розчину. Зчищати ножем або шпателем довго і важко - клей давно застиг, розчин перетворився в "камінь". Але намочіть плитку на ніч у воді - на ранок впораєтеся із завданням за хвилину.

Місце в облицюванні, з якого була знята плитка, також очистіть (очищаючи, можна збризкувати застиглий клей або розчин водою з пульверизатора). Протріть виїмку вологою тканиною або шматочком поролону (обеспильте) і залиште сохнути. На цьому підготовча робота закінчена, можна братися за відновлення плитки.

Очищені, промиті і висушені місця розколу густо промажте клеєм (але намагайтеся, щоб він не витікав з тріщини). Можна використовувати клей для кераміки. Шматки плитки з'єднуйте якомога точніше і щільніше. Покладіть склеєну плитку на шматок поліетилену, залиште на кілька годин (краще знову на ніч).

Тепер потрібно вкласти склеєну плитку на порожнє місце в облицюванні. Спочатку добре промажте клеєм саме поглиблення, потім нанесіть клей на зворотну сторону плитки. І відразу ж покладіть оновлений виріб на місце, намагаючись, щоб міжплиточні шви збігалися. Притисніть плитку і потримайте 1-2 хвилини: нехай клей зробить свою справу.

Усунення відколу на плитці

Якщо на плитці утворився скол, можна відновити її поверхню, не виймаючи виріб з облицювання. Для цього потрібно обробити пошкодження дрібнозернистим наждачним папером, а потім акуратно зашпаклювати скол. Коли шпаклівка висохне, заґрунтуйте її, а потім пофарбуйте епоксидною фарбою або фарбою для кераміки.

Якщо скол невеликий, після шпаклювання можна закрити його спеціальним коректором для кераміки. Варто нанести невелику кількість на скол або тріщинку, і вони "заростають". Правда, якщо плитка кольорова, відновлену поверхню все одно доведеться фарбувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як обрати шпалери для фарбування?

Як правильно вибрати м’які меблі?