В сучасних квартирах встановлено величезну кількість побутових приладів, що працюють від мережі: мікрохвильовки, чайники, праски, телевізори, мультиварки і багато іншого. Всі ці речі створені для полегшення людської праці, а за блага що ми отримуємо, як відомо, доводиться платити. У цьому випадку, ми отримуємо вличезні рахунки, що іноді дуже сильно впливає на сімейний бюджет.

На сьогодні існує маса корисних порад щодо заощадження електроенергії. Ці поради не складні, але для ефективності вимагають щоденного застосування.

1. Якщо ви зміните всі лампи в квартирі на енергозберігаючі, зможете заощадити електрику у 4-6 разів.

2. При користуванні будь-якою побутовою технікою дотримуйтесь інструкції до неї

Наприклад, якщо поставити холодильник поряд з плитою або опалювальною системою, витрати електроенергії зростуть у кілька разів, оскільки приладу доведеться працювати в посиленому режимі для підтримки необхідної температури. Те ж саме стосується і моментів, коли ви ставите в холодильник гарячу їжу. Крім того, не забувайте його вчасно розморожувати, оскільки через наявність криги на стінках морозильної камери споживання електроенергії зростає на 15-20%.

3. Кип'ятіть у електрочайнику стільки води, скільки вам необхідно прямо зараз. Не робіть запасів. Так ви витратите менше енергії.

4. Якщо у вас електрична плита, використовуйте для приготування посуд, який чітко відповідає діаметру конфорок. Це зекономить 5-10% енергії.

5. Також не забувайте накривати каструлю або сковорідку кришкою — так страва готуватиметься набагато швидше і енергії буде витрачено на 30% менше.

6. Йдучи з приміщення, гасіть світло. Також, вимикайте електроприбори, йдучи з дому. Навіть не працюючий телевізор, увімкнений у розетку, споживає енергію.

7. Встановіть лічильники на воду! Таким чином ви сплачуватиме лише за спожите.

8. Робіть повне завантаження пральної машини. Під час часткового заповнення споживається майже та сама кількість енергії, що й за повного.

9. Закручуйте кран коли чистите зуби. Інакше щохвилини ви втрачатимете близько 10 літрів води.

10. Якщо ваш кран протікає – ви втрачаєте до 500 літрів води за добу. Якщо витікає гаряча вода – ви ще й марно витрачаєте газ, який іде на її підігрівання!

11. Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60 % води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів на прийняття п’ятихвилинного душу.

12. Прасуйте спочатку речі, які потребують мінімальної температури.

13. Замініть проводку. Старі проводки зношуються і згодом споживають більше електрики. Нова проводка – це знижене енергоспоживання і впевненість у власній безпеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

7 корисних Лайфхаків для господині: чистота і порядок в будинку

Як обрати шпалери для фарбування?