Відпустка - задоволення недешеве: крім дорогих путівок, авіаквитків і готелів, мандрівників чекають витрати на місці. Здавалося б, такі дрібниці, як витрати на обіди, екскурсії, транспорт або сувеніри, не можуть серйозно вдарити по гаманцю, проте якщо гроші витрачати необдумано, придбання непотрібних речей і необгрунтовані витрати можуть вилитися в кругленьку суму.

Плануючи свій відпочинок вам необхідно якомога точніше підрахувати, скільки грошей вам може знадобитися під час подорожі.

Покупки

Гроші в банкоматах знімайте маленькими сумами, щоб знати комісію. А ще краще - розплачуйтеся карткою, так ви будете платити за валютним курсом, встановленим вашим банком. Не рекомендується робити занадто багато покупок - якщо на зворотному шляху вага вашого багажу виявиться вище нормативів, доведеться доплачувати. Нерідкі випадки, коли продавці, побачивши перед собою туристів, завищують ціни на свої товари. Якщо ви відчуваєте підступ і розумієте, що вподобана річ повинна коштувати дешевше, сміливо торгуйтеся на ринках і в магазинах сувенірів.

Транспорт та екскурсії

Звичайно, подорожуючи в іншу країну, пейзажі захоплюють уяву, і ось вже рука сама тягнеться до кишені і віддає тисячу-другу за професійну екскурсію, яка до середини може набриднути і втомити. А тим часом до більшості пам'яток, за рідкісним винятком, можна прокласти маршрут самостійно. На допомогу прийде ваш смартфон: можна завантажити потрібний гід, який може працювати як при включеному інтернеті, так і без нього.

Ще варто відмовитися від послуг таксі на користь громадського транспорту. Також, щоб заощадити варто купувати не одноразовий квиток, а проїзний на декілька поїздок.

Проживання

Через Інтернет можна зняти недороге житло в місці відпочинку: квартиру, кімнату. Цілком прийнятний варіант, забронювати готель на день-два, і знайти житло вже на місці.

Готель - звичайно добре, але чому б не розглядати можливість проживання в дешевих готелях і хостелах. Іноді межа між готелем і хостелом практично не помітна, хіба що тільки за ціною. У тих же самих гестхаузах, якщо ви подорожуєте групою, ви можете зняти індивідуальний номер на всю групу.

Так само, як і туристичні компанії, які отримують знижки при ранньому і оптовому бронюванні, ви можете отримати знижку при бронюванні готелю через Інтернет набагато раніше до подорожі. Знижки при ранньому бронюванні можуть досягати 30%.

Як це не дивно звучить, але іноді бронювання готелю через систему Інтернет бронювання може виявитися вигідніше, ніж бронювання номера безпосередньо на сайті готелю. Тому, перш ніж оплатити номер на сайті готелю, поцікавтеся, скільки коштує той же номер в численних системах.

Харчування

Подивіться уважно на ціни. Можливо, на відпочинку у вас буде можливість вдосталь поїсти того, що у вас на батьківщині коштує величезних грошей. Наприклад, це стосується морепродуктів. Також в теплих країнах екзотичні фрукти набагато дешевше, а звичні нам - дорожче.

Тим, хто знімає квартиру або кімнату з кухнею, у кого в пансіонаті або приватному секторі є невелика кухонька, проблему з харчуванням можна вирішити самостійним приготуванням. На готуванні дійсно можна чимало заощадити.

ОБОВ'ЯЗКОВО ДІЗНАЙТЕСЯ:

Флешмоб: просто розвага чи корисна для суспільства справа?

10 українських слів, значення яких вас здивують