Асортимент овочевих відділів магазинів досить великий. Однак найбільшу перевагу покупці віддають не буряку, а іншим культурам - капусті, картоплі, моркві. А даремно, буряк дуже корисний. Медики стверджують, що включення буряка в раціон знизить ризик серцево-судинних захворювань і гіпертонії.

Проблему ожиріння ця культура так само вирішує успішно. Поліпшується травлення, з організму виводяться токсини і шлаки. Буряк у свій хімічний склад включає йод, який сприятливо позначається на роботі щитовидної залози, а так само бетаїн і бетанін, які працюють як біологічно активні речовини, що забезпечують оптимальну життєдіяльність клітин печінки. А пектин, що міститься в ній, захищає організм людини від радіації й надає допомогу при виведенні холестерину та зайвих скупчень води.

Отже, ми з'ясували, що буряк дуже корисний дієтичний продукт. Однак дуже багато чого в збереженні оптимального балансу корисних речовин залежить від правильного процесу вирощування буряка. Від цього ж залежать і його смакові властивості.

СОРТИ БУРЯКА

Смакові якості буряка прямо залежать від сорту. Найбільш ходовими вважаються Бордо і Єгипетський плоский. Більша частина із усього наявного сортового різноманіття такої культури як буряк формує багатоплідні насіння-клубочки. Їх то й сіють. Чекають, поки рослини зійдуть, а потім проріджують. Відстань між рослинами має становити не менше 4-6 сантиметрів. Якщо сорт однопаростковий, то в проріджуванні він не має потреби.

Для одержання буряка оптимальних середніх розмірів необхідно витримати відстань між рядами 25 сантиметрів, а в ряді між рослинами проміжок має дорівнювати 8-10 сантиметрам (для дрібних плодів досить 5-7 сантиметрів).

Буряк любить воду! Поливати його потрібно рясно не рідше одного разу на тиждень перші півтора-два місяці. Посуху рослина не перенесе і загине. Так до того ж, достатня кількість вологи позитивно позначиться на результатах урожаю. Поливати краще ввечері, перед заходом сонця. Тоді за ніч культура насититься вологою.



посадка буряка

ЯК ПРАВИЛЬНО САДЖАТИ БУРЯК?

Буряк не любить ґрунти з високим вмістом кислоти й лугу. Найкраще для нього підходять нейтральні пухкі ґрунти, що відрізняються багатим вмістом органічних речовин. На такому ґрунті рослина почуває себе комфортно і врожай дасть соковитий і смачний.

Саджати буряк можна після кабачків, капусти, картоплі, огірка.

Важлива присутність у ґрунті азоту, щоб не гальмувався процес засвоєння рослиною калію й фосфору. При недоліку фосфору, листя висадженої культури стане тьмяним, темно-зеленого кольору, а потім придбає червоний відтінок. Якщо є недолік калію, це теж проглядається. Листяна пластина поступово стане темно-червоного кольору. Така ж колірна зміна спостерігається при недоліку марганцю й магнію.

КОЛИ САДЖАТИ БУРЯК?

Для того щоб одержати ранній урожай, необхідно ще в березні висадити в горщики по два насіння. Підрослу до квітня розсаду висаджують під плівку, а в середині літа вже й урожай збирати можна.

Щоб результати праці були до осені, сіяти буряк треба наприкінці квітня. У вересні-жовтні збирають урожай.

Важливо пам'ятати, що буряк вимагає постійного розпушування. Від посадки і до збирання необхідно регулярно проходитися граблями по міжряддю. Особливо це актуально після поливу або минулого дощику. Рихліть не дуже глибоко. Результатом вашої праці стане рясний буряковий урожай. Будете впевнені у відсутності в ґрунті шкідливих речовин, якщо, звичайно, самі їх туди не додасте.

Зберігати буряк можна в сухих підвалах, що мають гарну вентиляційну систему. Наявність високого рівня вологості погано позначиться на врожаї. Буряк почне гнити. Дотримання температурного режиму при зберіганні продукту теж є важливим. Сховища не повинні бути занадто холодні, це необхідно, щоб плоди не промерзли.

Джерело