Як відомо, для одержання гарних сходів і збору багатого врожаю необхідно забезпечити рослині правильні умови для повноцінного росту й розвитку та відповідний догляд.

Брюссельську капусту не кожний садівник вирішиться вирощувати, оскільки вона досить примхлива, але саме в цьому й полягає особливий інтерес. Ризикнувши одного разу й виростивши багатий вітамінний урожай цієї городньої культури, ви будете пишатися результатами своєї праці і продовжите розвивати цю культуру в нашій країні.

ОПИС І КРАЩІ СОРТИ

У зрілому виді брюссельська капуста являє собою стебло висотою близько 50-80 см, з маленькими плодиками у вигляді мініатюрних качанчиків, утворених в основі черешкового листя, величиною всього лише з волоський горіх.

Ранньостиглим є сорт Франклін. Строк його визрівання - близько 4-х місяців. Середньостиглим вважається сорт - Диабло, який дозріває на 5-й місяць. А от до більш пізніх сортів можна віднести гібрид Боксер. Його дозрівання наступає тільки через півроку.

ПОСІВ НАСІННЯ І ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ

Брюссельську капусту вирощують за допомогою розсади. Для цього висаджують насіння в середині квітня. Як не можна краще для цього підійдуть балкон або підвіконня на південному боці квартири. Головне, місце для вирощування має бути добре освітленим і мати комфортні умови: вдень капусті буде потрібно 15-17 градусів тепла, а вночі буде достатньо 5-7. Але необхідно пам'ятати і про рівень зволоженості повітря, він має бути не вище 80%.

Висаджують насіння з відстанню один від одного 4-5 см, а глибиною близько 2 см. Насіння цього вітамінного овочу дуже швидко починає сходити, звичайно це відбувається вже на 5-6 день. Як тільки з'являться свіжі листочки, їх необхідно пікірувати. Висадження розсади у відкритий ґрунт проводиться не раніше, чим через 1,5-2 місяці.

Майте на увазі, що цей сорт капусти росте дуже інтенсивно, а виходить, займає досить багато простору, тому садити рослину потрібно за схемою 50х50 см.



pic

ДОГЛЯД У ПЕРІОД ВЕГЕТАЦІЇ

Догляд за брюссельською капустою зажадає грамотного підходу, їй слід забезпечити регулярний і своєчасний полив. Розсаду поливають прохолодною водою, що відстоялася. Бажане ще й підживити рослину. Роблять це за допомогою мінеральних добрив або настоїв бур'янів, чергуючи їх між собою. А взагалі можна використовувати будь-які добрива, головне, щоб вміст у них калію й азоту був у рівних пропорціях. Стежте також і за тим, щоб вміст фосфору в таких добривах був наполовину менше азоту.

Брюссельська капуста може з успіхом рости в слабокислій землі. Стійкість до захворювання килою вигідно відрізняє її від багатьох інших сортів. Для повноцінного росту цього городнього овочу необхідна родюча земля, тому перед висаджуванням розсади слід подбати про удобрення ґрунту ділянки, на якій вона буде рости, органічними добривами. Для однієї лунки знадобиться 1/3 чайної ложки будь-якого добрива. Його слід використовувати й надалі - у міру росту овочевої культури.

Овоч потрібно підсапувати кілька разів, оскільки він виростає досить високим - до 80 см. Рихлити ґрунт необхідно частіше, це забезпечить відмінний повітрообмін, що позитивним чином позначається на розвитку кореневої системи і зростанні капусти.



pic

ХВОРОБИ ТА ШКІДНИКИ

Брюссельську капусту, як і будь-яку іншу капустяну культуру, вражають різні шкідники і хвороби, але в неї є один істотний плюс перед іншими, вона не сприйнятлива до капустяної мухи. Стебла і плоди рослини містять велику кількість гірчичних олій, що відлякує цих хвороботворних комах. Але брюссельську капусту дуже люблять такі комахи, як капустяний білан і міль. Для рятування від них застосовують спеціальні хімічні препарати.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ВИРОЩУВАННІ

Особливістю цієї овочевої культури є інтенсивне зростання листя на стовбурі. Деякі недосвідчені садівники вважають, що капусті бракує фосфору, але це помилкова думка. Під час росту брюссельської капусти в черешкових пазухах листя буде відбуватися формування маленьких качанів. Їхня кількість може доходити до 60-70 штук.

При активізації росту нижніх качанчиків верхню частину рослини необхідно обірвати. Процедура ця звичайно виконується на початку або середині вересня. У цьому випадку ріст самої рослини вповільнюється, що сприяє повноцінному розвитку плодів.

Бувають випадки, коли качанчики в цей час ще не зав'язалися. Це може свідчити про несприятливі погодні умови або про неякісний догляд за рослиною, але не варто піддаватися паніці, нехай рослина продовжує рости і розвиватися. Цей овоч здатний зростати до самого заморозку. Плоди цілком можуть зав'язатися й у жовтні.

ЗБІР УРОЖАЮ І ЙОГО ОБРОБКА

Коли маленькі качани стають щільними, можна готуватися до збору врожаю. Плоди зрізують і піддають глибокому заморожуванню. При такому способі зберігання всі їхні цінні властивості та смакові якості зберігаються тривалий час. Також можна викопати рослину з кореневищем і злегка прикопати в льосі. Так роблять багато садівників, оскільки це довше збереже плоди у свіжому виді. А деякі вмільці зберігають рослину в зрізаному виді цілком (стебло разом із плодами) на балконі.

Увесь процес вирощування брюссельської капусти не зажадає великих витрат, зате порадує смачним і вітамінним урожаєм.

Джерело