Забруднення Бaсівкутського озера розпочaлося 25 рoків тому.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Viber: Rivne1.tv

Тоді нaвколо вoдойми почaли мaсово звoдити кoтеджі. Через відсутність централізованої господарсько- побутової каналізації, чимaло господарів пoвиводили кaналізаційні стoки зі своїх помeшкань бeзпосередньо у вoду. Частина будинків каналізовані на вигріба або септики. Крім того, на території, де розташована житлова забудова, відсутня зливова каналізація.

Вище озера Басів Кут, поблизу селища Квасилів, розташовано очисні споруди, які скидають, після очистки, стічні води в річку Устя. Очистка стічних вод на даних очисних спорудах не завжди ефективна, про що свідчать результати досліджень якості води, проведених лабораторіями РОВКП ВКГ «Рівне облводоканал», Рівне нським обласним центром гідрометеорології та Держекоінспекції. В пробах води, відібраних нижче скиду очищених стічних вод у річку виявлено перевищення норм нітратів, фосфатів, азоту амонійного, заліза, БПК5.

Варто звернути увагу на складності самоочищення води водоймища. Мілководдя, синьо-зелені водорослі, велика кількість мулу та інші технічні характеристики озера - не дають можливості вчасно відновити екосистему водоймища

Всі вище перераховані чинники негативно впливають на якість води озера Басів Кут, що у свою чергу призводить до невідповідності її існуючим санітарним нормам та може становити небезпеку для населення.

Лабораторним Центром проводиться моніторинг якості води озера Басів Кут на протязі всього купального сезону. Досліджені проби води водойми, які були відібрані 15 травня, показали, що вода не відповідає санітарним вимогам на санітарно – хімічні показники, а саме: запах – 2 бали (при нормі – не більше 1); БПК5 – 8,2-9,7 мгО2/дм³ ( при нормі не більше 4 мгО2/дм³); ХСК – 100-110 мгО2/дм³ (норма- не більше 30 мгО2/дм³). В одній з трьох проб води досліджених на паразитологічні показники виявлено цисти лямблій. У 3 пробах, які були досліджені на мікробіологічні показники, індекс ЛКП (лактозопозитивної кишкової палички) був вищий за норму (5000 од/дм³), і становив 24000-240000 од/дм³.

Враховуючи вищевказане, ДУ «Рівне нський ОЛЦ МОЗ України» не рекомендує використовувати водойму для купання.

До відома.

Кишкова паличка – «лакмусовий папірець» бактеріального забруднення води. Патогенні штами при попаданні в шлунково-кишковий тракт з водою, можуть викликати захворювання у людей кишкової та сечовивідної системи.

Лямблії можуть викликати запальні процеси дванадцятипалої кишки, набряк її слизової оболонки, що призводить до порушення відтоку жовчі та соку підшлункової залози, застою в цих органах і появи симптомів холециститу і панкреатиту. При зниженому імунітеті у дітей та людей старшого віку хвороба може протікати більш гостро, а також можуть виникати алергічні реакції.