Ні парубок, що робить пропозицію своїй обраниці, ні дівчина, що із хвилюванням каже «так» на головне питання, не уявляють собі, у що вони вплутуються. Щоб допомогти майбутнім чоловікам і дружинам зорієнтуватися щодо підготовки до весілля, ми приготували відповіді на самі основні питання.

Наречений з Харкова, наречена – з Луцька. Де буде весілля?

Хоч у Одессі. Якщо обоє «молодих» мають українське громадянство, то зареєструвати шлюб вони можуть у будь-якому рацсі на території країни. Це юридичний аспект, а відповідно до традиції «викуповувати» наречену з дому, тобто і робити весілля зручніше за місцем проживання нареченої.

Без чого на весіллі не обійтися?

Необхідний мінімум - наречений і наречена, їхні паспорти і дві обручки. Інше - пишне вбрання, купа гостей, лімузини та все інше, що звичайно асоціюється зі словом «весілля» - залишається винятково на ваш розсуд.

Чи потрібні на весіллі свідки?

Взагаліто ні; часи, коли підпису молодят у РАГСі мали потребу в чиїмсь посвідченні, вже минули. Однак дружба і дружка звичайно незамінні при організації весілля і викупі, а сам день весілля фактично лягає на їхні плечі – нареченому з нареченою, як правило, уже не до деталей торжества.

Скільки гостей прийнято кликати на весілля?

Мінімальна кількість присутніх на весіллі - батьки молодих, свідки і самі молоді. Якщо весілля не обмежується вузьким сімейним колом, то кількість гостей у середньому буває від 40 до 80 чоловік. Варто врахувати, що в сільській місцевості весілля прийнято святкувати з більшим розмахом, ніж у місті, так що там запрошених звичайно виявляється не менше 100 чоловік за рахунок всієї-всієї рідні, що молодята та їх батьки тільки можуть згадати. Відносно максимальної кількості гостей правил нема, обмеження отут є лише одне - можливо, не всі гості зможуть поїхати з вами на офіційну реєстрацію та на вінчання.

Чи можна обійтися без викупу та інших «принадностей» традиційного весілля?

Весілля – свято для двох, але жадібні до веселощів родичі і друзі звичайно чомусь вважають інакше. Якщо не боїтеся піти всім наперекір, можете влаштувати будь-яке весілля, яке тільки захочете, а дівочу та холостяцьку вечірки, викуп, банкет у їдальні і другий день – зовсім необов'язкові в наш час елементи весілля.

Чи обов’язково вінчатися чи розписуватись в день весілля?

Ні, не обов'язково. Вінчання взагалі справа сугубо добровільна, плюс це досить довгий і стомлюючий обряд. Більше того - багато пар схиляються до думки, що перед вінчанням краще пожити у звичайному, нецерковному шлюбі два-три року і остаточно переконатися, що ви створені одне для одного і готові скріпити відносини на найвищому рівні. Вінчання не має зворотного ходу, і після нього ви залишитеся чоловіками, навіть якщо з якихось причин пізніше зважитеся на юридичне розлучення.

Скільки часу потрібно на підготовку весілля?

Щоб встигнути все і не особливо напружуватися при цьому, весілля краще починати організовувати за півроку, рік. Мінімальний термін підготовки - місяць, відлік якого ведеться з моменту подачі заяви в РАЦС. Але влаштувати весілля за місяць можна, тільки якщо мова йде про дуже скромне торжество без особливих вимог, та й то наречений з нареченою будуть весь цей час у моторошному цейтноті. Оптимальний строк організації весілля - приблизно три місяці.

Скільки грошей потрібно на весілля?

Якщо ви не вибрали для себе мінімалістичний варіант типу «прийти в РАЦС у джинсах в обідню перерву, а ввечері відзначити вдвох у найближчій піцерії», то готуйтеся до витрат. Менше 30 тис. грн. не обходиться навіть саме скромне весілля, а взагалі фахівці з агентств по організації свят радять орієнтуватися приблизно на бюджет в 60 тис. грн. і далі.

Із чого починати підготовку до весілля?

Стандартний «весільний алгоритм» виглядає так: визначення бажаної дати весілля-подача заяви в обраний РАЦС (попередн або остаточного, залежить від часу, що залишилося до обраної дати) - складання списків гостей - складання весільного бюджету - вибір ресторану - пошук тамади і фотографа, продумування деталей свята типу музики і кортеж – купівля плаття і обручок - репетиція весілля або як мінімум остаточне затвердження її сценарію - саме весілля.

А чи треба нам це все?

На пари, що живуть разом без усяких печаток і штампів, давно перестали дивитися косо, і ніщо не заважає вам влитися в ряди «громадянських» родин. Однак саме офіційне одруження, з обручками, голубами і шампанським, надає відносинам закінченість і, що б там не говорили скептики, доводить вашу щирість і прихильність по відношенню одне до одного.

Джерело