Троїцька поминальна субота - День перед святом Святої Трійці, коли прийнято згадувати померлих родичів. Що, згідно з традиціями, обов'язково потрібно і не можна робити в цей день?

Православні церкви святкують День Святої Трійці в неділю в день П'ятидесятниці - 50-й день після Великодня. У 2018 році Трійця припадає на 27 травня, і, відповідно, поминальна субота - 26 травня. Які традиції пов'язані з цим днем?

Що таке батьківська субота?

У православній традиції існують особливі поминальні дні - батьківські суботи. У ці дні прийнято поминати померлих рідних, батьків і навіть тих, хто не пов'язаний з вами родинними узами. Вважається, що в ці дні стирається грань між живими і померлими, адже, відповідно до православної віри, в Царстві Божому всі живі.

Що потрібно зробити в Троїцьку суботу?

У Троїцьку суботу в православних церквах проходить особлива всесвітня панахида - «Пам'ять чинена всіх від віку спочилих православних християн, отців і братів наших», яку повинні відвідати всі віруючі.

Також в цей день після ранкової служби в церкві прийнято провідувати могили рідних і друзів, прикрашати їх квітами, зеленню.

Якщо з якоїсь причини в цей день ви не змогли піти в храм, прочитайте молитву за покійних.

Що не можна робити в поминальну суботу?

У народі існує думка, що саме в цей день можна подавати в церкві записки про тих, хто помер не хрещеним або самовільно позбавив себе життя. Однак, не у всіх церквах священнослужителі моляться про самогубців і не хрещених, по правилах кожного конкретного храму потрібно уточнювати.

Чи можна працювати в суботу перед Трійцею?

Іноді можна почути, що в суботу перед Трійцею не можна працювати, прибирати в будинку, готувати і навіть мити посуд. Таке повір'я придумали ледачі господині і воно не має ніякого відношення до православних традицій. Обмеження в роботі і домашніх клопотах в православ'ї існують перш за все для того, щоб людина могла присвятити час молитвам і походу до церкви. А після відвідування ранкової служби і поминання покійних не заборонено займатися домашніми справами або присвятити час роботі. До того ж, саме напередодні Трійці потрібно привести будинок в порядок і навести чистоту, прикрасити будинок травами і квітами за традицією свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Що зробити у вихідні, щоб краще відчувати себе весь тиждень

50 ідей як цікаво провести літо