Марі Кондо - засновниця успішного бізнесу в Токіо і визнаний експерт з перетворення захаращених приміщень в простір краси, спокою і натхнення. Тому, ми вирішили розповісти як вона це робить і що радить.

Кожній речі - своє місце

Сенс визначення конкретних місць для зберігання речей полягає в тому, щоб у кожної речі було соє місце. Можливо, ви зараз думаєте: «Для того щоб зробити це, мені знадобиться ціла вічність», - але не варто нервувати. Хоча здається, що визначити місце для кожної речі складно, на ділі це набагато простіше, ніж вирішити, що залишити, а що викинути. Оскільки ви вже вирішили, які саме предмети хочете зберегти, і оскільки всі ці предмети належать до однієї категорії, єдине, що вам залишилося зробити, - це зберігати їх поруч один з одним.

Чому так важливо, щоб у кожної речі було своє місце? Тому що існування «безпритульної» речі примножує шанси на те, що ваш простір знову стане безладним. Скажімо, наприклад, у вас є полиці, на яких нічого не лежить. Що станеться, якщо хтось залишить на цій полиці предмет, для якого немає спеціально відведеного місця? Цей єдиний предмет і стане причиною вашого краху. Не встигнете ви озирнутися, як цей простір, який створював відчуття порядку, буде завалено речами.

Своє місце для кожної речі потрібно визначити лише один раз. Спробуйте! Результати вас здивують. Ви перестанете купувати більше, ніж вам потрібно.

Позбутися від непотрібного

Насправді простору для зберігання у вашій кімнаті цілком достатньо. Насправді проблема полягає в тому, що ми маємо набагато більше речей, ніж хочеться або потрібно. Як тільки ви навчитеся правильно проводити відбір серед своїх речей, у вас залишиться лише та їх кількість, яка ідеально поміститься в наявному на даний момент просторі. В цьому і полягає справжня магія прибирання. Це може здатися неймовірним, але такий метод - зберігати лише те, що викликає радість, - дійсно працює з такою точністю. Саме тому необхідно починати з позбавлення від непотрібного. Як тільки ви це зробили, вирішити, куди скласти речі, що залишилися, вже не складає труднощів, оскільки після скорочення у вас залишиться третина або навіть чверть того, з чим ви починали.

Не давати речам розповзатися по дому

Здатність уникати скупчення зайвих запасів залежить від здатності спрощувати зберігання. Просто відведіть одне конкретне місце для кожного конкретного типу предметів. Категорії можна звести до мінімуму. Почніть з одягу, потім переходьте до книг, документів і, нарешті, до сувенірів або предметів, що мають сентиментальну цінність. Якщо ви розбираєте речі в цьому порядку, то зможете прибирати кожну категорію на зберігання у відведене для неї місце відразу ж, як тільки виберете, що хочете зберегти.

7 правил магічною прибирання за методом Марі Кондо

- Прибирайте за категоріями. Кондо пропонує починати з одягу, потім зайнятися книгами, документами і далі за списком.

- Найголовніше - позбутися від непотрібного. Для цього беріть кожну річ в руки і запитуйте себе, чи викликає вона у вас радість. Якщо ні, сміливо викидайте.

- Прибирання - це діалог з речами. Японці завжди з повагою ставилися до неживих предметів. Марі пропонує, перед тим як викинути непотрібну річ, подякувати їй за відмінну службу.

- Забудьте про системи зберігання. Неочевидне одкровення: пристрої для зберігання - теж даремний непотріб. Щоб не збільшувати його кількість, не потрібно їх купувати.

- Скрутіть всі в трубочки. Всі речі, які необов'язково розвішувати на Рейлі, Кондо рекомендує згорнути у вигляді суші і вертикально поставити в ящики - як рушники в тумбочці під раковиною.

- Розвішуйте від темного і теплого до світлого і легкого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Небезпечні дуети: які засоби для чищення не можна змішувати

5 помилок ремонту у ванній і як їх уникнути