За останні 50 років людство винайшло багато корисного, але ці пристрої стали просто технологічним проривом.

Сьогодні досвідченого споживача складно чимось здивувати. Нанотехнології, робототехніка і, звичайно, всілякі технології для особистого користування значно полегшують життя. Складно повірити, що колись телефон розміром з цеглину і флешку об'ємом 8 МБ називали інноваціями. Але це були саме вони - інновації, що назавжди змінили світ.

1. Regency TR-1 - перший портативний транзисторний радіоприймач

Рік випуску: 1954.

Радіо в кишені - це стало можливо завдяки розробкам компаній Texas Instruments та IDEA. Транзисторний радіоприймач коштував 50 доларів, але продавався не дуже добре. Через пару років Sony випустила більш комерційно успішний аналог. Однак саме Regency TR-1 поклав початок рок-н-ролу під відкритим небом.

2. Zenith Space Command - перший бездротовий пульт управління телевізором

Рік випуску: 1956.

Перший в світі пульт дистанційного керування, який отримав широке поширення, представила компанія Zenith Radio Corporation (на сьогоднішній день - дочка LG Electronics).

На відміну від попередників, випущених в 1950 і 1955 роках, пульт був бездротовим і працював за рахунок високочастотного звуку. При натисканні на кнопку крихітний молоточок ударяв по алюмінієвому стрижню всередині пристрою, тим самим випромінюючи ультразвукові сигнали. Кнопок, як і стрижнів, було всього чотири: включення / вимикання, регулювання звуку, перемикання каналів вниз і вгору. І так, мабуть, почалася епоха ліні.

3. Lear Jet Stereo-8 - перша автомагнітола

Рік випуску: 1965.

Магнітофон для восьмитрекових касет, який сьогодні є об'єктом жартів, назавжди змінив прослуховування музики в машині. Перші програвачі Lear Jet Stereo-8 з'явилися в якості опції на автомобілях марки Ford, і це стало переломним моментом.

Автолюбителі більше не залежали від радіостанцій - тепер можна було насолоджуватися улюбленою музикою під час поїздки.

Але не все було так гладко: восьмитрекові стрічки були недовговічні, погано звучали і займали багато місця. І на початку 1970-х на зміну їм прийшли більш компактні аудіокасети, а пізніше і CD-диски.

4. Polaroid SX-70 Land Camera - перший фотоапарат моментального друку

Рік випуску: 1972.

Подивіться в об'єктив, натисніть кнопку і спостерігайте, як з'являється ваше фото. Все гранично просто. Компактний пристрій розміром сім на чотири дюйми - перший фотоапарат, який видає повністю готовий знімок автоматично.

Ніякого очікування і механічних маніпуляцій для прояву знімка - він уже готовий!

Апарат став настільки культовим, що навіть сьогодні, в епоху цифрової фотографії, багато хто повертається до моментальних знімків. І, як в старі добрі часи, збирають картки з пам'ятними подіями в альбомах.

5. Texas Instruments SR-10 - перший багатофункціональний компактний калькулятор

Рік випуску: 1973.

Все змінилося ще на початку 1970-х, коли Texas Instruments представила перший кишеньковий калькулятор. Однак уже в 1973 році світ побачила модель SR-10. Це компактний пристрій для рахунку, що підтримує функції обчислення зворотних величин і квадратних коренів.

6. Sony Walkman TPS-L2 - перший касетний аудіоплеєр і перші в світі легкі навушники

Рік: 1979.

Плеєр Sony Walkman TPS-L2 - початок нової епохи в світі електроніки. Портативний пристрій з класичним дизайном завоював серця любителів музики по всьому світу. Крім того, компанія зробила перші аудіоплеєри з двома роз'ємами для навушників. Це допомогло позбутися статусу антисоціального музичного програвача.

7. Motorola DynaTAC 8000X - перший портативний стільниковий телефон

Рік виробництва: 1983.

DynaTAC, ласкаво іменований цеглою, важив більше кілограма і коштував 3 995 доларів. Проте тепер можна було розмовляти по телефону і не залежати від проводу. «Цеглі» вистачало харчування для цілої години розмов і пам'яті для зберігання 30 номерів. Ніяких хмарних сховищ, тільки хард-кор. І все ж в ті часи апарат був об'єктом заздрощів.

8. Nintendo Game Boy - портативний ігровий пристрій

Рік: 1989.

Компактна ігрова консоль відразу ж стала об'єктом мрії мільйонів дітей по всьому світу. Перша Game Boy була оснащена монохромним дисплеєм і випускалася в одному дизайні з корпусом сірого кольору. Пізніше з'явилися більш потужні і компактні версії зі збільшеним і вже кольоровим дисплеєм.

9. Sony DCR-VX1000 - перша цифрова відеокамера формату mini-DV

Рік виготовлення: 1995.

DCR-VX1000 від Sony стала першою камерою, яка знімає відео в форматі miniDV і дозволяє передавати запис на ПК. Коштував даний пристрій 4 000 доларів, проте заощаджував тисячі доларів, які раніше йшли на оцифровку аналогових кадрів.

Якість відео була значно краще, ніж у її попередників. А незабаром з'явилися більш доступні за ціною моделі.

10. M-Systems DiskOnKey - перша флешка

Рік випуску: 2000.

Протягом 20 років люди передбачали загибель дискети. А поява сховища розміром з палець і зовсім винесла їй смертний вирок. USB-флеш-накопичувач з пам'яттю від 8 до 32 МБ був простий у використанні і не вимагав установки драйверів на ПК. DiskOnKey відкрив нову еру переміщення файлів з одного пристрою на інший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як Марк Цукерберг мотивує співробітників?

Ти маєш це знати: 15 корисних додатків для студентів