Тремтячий голос, блукаючий погляд, руки, які нікуди прилаштувати - знайомо? Як же подолати хвилювання перед співбесідою?

Кожен з нас стикався з хвилюванням перед співбесідою і під час неї. Спітнілі долоні, невпевнена мова, тремтячі руки і "все вилетіло з голови"? Найприкріше - чим бажаніша вакансія, тим більше страхів, тим сумніше результат.

Що ж робити? Давайте розділимо наші переживання на складові.

1. Технічна частина.

До співбесіди. Якщо вас хвилює "проклята невизначеність", постарайтеся ліквідувати її "на корню". Підготуйте самопрезентацію, виберіть в інтернеті побільше питань на співбесіді і підготуйте відповіді на них. Прорепетируйте з друзями і знайомими ділову гру "співбесіду". Як варіант, можете записати відео і проаналізувати помилки.

Підготуйте портфоліо, захопіть всі документи, які можуть знадобитися на інтерв'ю. Якщо у вашому резюме є недоліки, постарайтеся їх завуалювати і заздалегідь підготувати зрозумілий варіант відповіді, якщо треба буде детально обговорити незручне запитання.

На співбесіді. Важливо чітко зрозуміти, що ви можете дати компанії, а що - вона вам. Розкажіть про себе, виходячи з вимог вакансії і з урахуванням корпоративної культури компанії. Самопрезентація повинна бути короткою, але змістовною. Не соромтеся самі задавати питання. Роботодавцям потрібні люди, які з радістю і ентузіазмом будуть робити свою роботу. Тому покажіть впевненість в собі і позитив.

Навіть якщо вас не приймуть на роботу, нічого страшного не трапиться. Постарайтеся поставитися до інтерв'ю як до можливості показати себе і оцінити з боку - це тільки досвід, а не остання спроба.

2. Емоційна частина

Невелике хвилювання може навіть допомагати сконцентруватися на головному завданні і краще себе прорекламувати. Боротися потрібно тільки з надмірними переживаннями.

Рекрутер спілкується з вами, а вас скувало хвилювання. Що робити? Зробіть кілька глибоких повільних вдихів і посміхніться. Постарайтеся не смикати ногою, чи не хрустіти пальцями і не крутити ручку. Краще, якщо ви будете дивитися в очі рекрутеру (але не свердлити його поглядом). Якщо від хвилювання німіє тіло і ледве вимовляєте слова, можна попросити склянку води або пояснити рекрутеру, що трохи хвилюєтеся, вам потрібно пройтися. Прогуляйтеся по коридору або подихайте свіжим повітрям. Як правило, рекрутер готовий зрозуміти хвилювання працівника, головне, щоб той був професіоналом.

Причини хвилювання і їх подолання

Кожен з нас в своєму досвіді може знайти реальну причину відчувати себе на співбесіді незатишно. Наприклад, претенденти на посаду, яким за 35, переживають, що їх не приймуть на роботу через вік. Молоді мами думають: напевно, відмовлять - кому потрібна співробітниця, яка весь час відпрошується або на лікарняному. Молоді здобувачі взагалі бояться відмови через відсутність досвіду роботи. Будь-який з цих факторів можна з мінуса перевести в плюс і аргументувати як факт на свою користь.

Виявлення та усунення більшості слабких місць, як правило, руйнує страх, що нівелює всі сильні сторони кандидата. Важливо розуміти, що роботодавець не менше вас хоче відшукати гідного кандидата. Якщо ви вважаєте себе таким, корисніше концентруватися не на страхах і хвилюванні, а на тому, як вам довести на співбесіді, що ви є гідним кандидатом, а також на те, як зробити так, щоб ваше бажання отримати цю роботу і бажання потенційного роботодавця знайти гідного кандидата збіглися.

ОБОВ'ЯЗКОВО ПРОЧИТАЙТЕ:

5 книг, які варто взяти з собою у відпустку

Як перестати залежати від чужої думки: три простих поради