Давно відомо, що викинутий на смітник пакет розкладається більше ніж 100 років. Ця проблема у світі на стільки болюча, що у багатьох країнах прийняті або розроблюються законодавчі акти, які прямо забороняють використання поліетиленових пакетів.

Нещодавно у місті Вараш зареєстрували проект у міській раді про обмеження використання поліетиленових пакетів в торгових закладах міста. Цю ініціативу підтримали, та навіть написали відповідне звернення до Верховної ради України щодо вирішення питання заборони на законодавчому рівні використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів.

Мета проекту - збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища.

Для цього рекомендують всім магазинам міста Вараш пропонувати клієнтам альтернативу: біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо.

Також будуть проведені бесіди з молоддю щодо негативного впливу на довкілля, що спричиняє використання синтетичних пакувальних матеріалів, переваг використання еко-безпечної тари.

В Україні, на одну людину, припадає понад 500 пакетів на рік. Це призводить до забруднення середовища, викликає засмічення вулиць, зелених та прибережних зон. З огляду на це у 40 країнах світу прийняті нормативні акти які або забороняють, або обмежують використання поліетилену.

В Україні про заборону пакетів говорять вже не перший раз. В 2017 році у парламенті був зареєстрований проект про регулювання виробництва поліетиленових пакетів. Але не дивлячись на їхню шкоду, відмовитись від їх використання дуже складно. Тим більше чітких механізмів для контролю та заборони так і не передбачено.