Змішані або ущільнені посадки нам вигідні з декількох причин. (*По-перше,*) одержуємо більше врожаю з однієї грядки. (*По-друге,*) земля ніколи не пустує, а значить не розтріскується, не розмивається, втрачає менше вологи та живильних речовин. (*По-третє,*) правильно підібрані супутні культури ще й у боротьбі зі шкідниками нам допоможуть. Висівати крім основної культури ще й кілька супутніх рекомендують навіть у теплиці на одній грядці з нашими обожненими томатами.

ЩО ПОСАДИТИ НА ОДНІЙ ГРЯДЦІ З ТОМАТАМИ?

Почнемо з того, що на одній грядці з помідорами можна вирощувати додаткові культури у два етапи. На першому етапі використовують посівні площі ще до висадження розсади томатів у ґрунт. Уже наприкінці березня на майбутні помідорові грядки саджають ранні та швидкозростаючі культури – редис, листяні салати, руколу, цибулю на перо, капусту пак-чой. До того моменту, коли прийде час висаджувати розсаду помідорів, половина “першопрохідників” уже буде з'їдена, а другу половину доїмо, поки томати приживаються, укорінюються й освоюються на новому місці.

На другому етапі підсаджують “компаньйонів” поруч із уже зростаючими томатними кущами.

Один з кращих для томатів сусідів по грядці – це базилік. Він поліпшує смак плодів і відлякує рогатого хробака. Самому базиліку сусідство з помідорами в теплиці теж не шкодить – аби тільки було достатньо світла та живлення.

Інші пряні трави (чебрець, м'ята, шавлія) теж гарні для змішаних посадок з томатами, тому що не підпускають на грядку ґрунтових шкідників. А огіркова трава бораго, крім цього, поліпшує якість томатного соку і продовжує строк зберігання плодів.

Із пряних трав не пасує помідорам хіба що меліса.

Коли основна проблема – це фітофтора, у сусіди до томатів рекомендують додати гірчицю, цибулю і часник, фітонциди яких шкідливий грибок не дарує.

Добре вживаються на одній грядці з томатами зелені культури – шпинат, петрушка, спаржа, щавель, селера, салати й листяна капуста. А от кріп і фенхель краще посадити в іншому місці городу.

Посадивши “у ногах” помідорів моркву та буряк, гігантських коренеплодів ми, мабуть, не виростимо. Але цілком гідну морквину і соковитий невеликий буряк – запросто.

У другій половині літа до помідорів можна підселити розсаду пекінської капусти. У теплиці у пекінки більше шансів уникнути хрестоцвітної блішки й рости потихеньку до самих морозів.

СУСІДИ ПОМІДОРІВ ПО ТЕПЛИЦІ

У теорії ми всі розуміємо, що різні культури віддають перевагу різним умовам зростання й заганяти в одну теплицю огірки, томати, баклажани та перці – це не найгарніша ідея, але… На практиці у більшості городників теплиця, дійсно, одна. Максимум – дві. Тому доводиться теплолюбним овочам уживатися один з одним.

ЧИ МОЖНА САДЖАТИ ОГІРКИ Й ПОМІДОРИ В ОДНІЙ ТЕПЛИЦІ? В огірків і томатів зовсім різні вимоги до мікроклімату теплиці, можна сказати, протилежні. Помідорам потрібне сухе повітря, провітрювання, висока (але не надмірно) температура повітря, рідкий, але рясний полив. Огірки ж обожнюють вологість і спеку. Якщо є можливість вирощувати огірки окремо, нею потрібно скористатися. І проте багато дачників успішно ділять теплицю між цими двома овочами і на врожай не скаржаться.

Найкраще виділити в одній теплиці дві зони, відгородивши одну від іншої щільним матеріалом (фанерою, карбонатом, плівкою, склом). Тоді в кожній зоні можна створювати свої умови, сприятливі для тієї або іншої культури.

ЧИ МОЖНА САДЖАТИ ПОРУЧ ІЗ ТОМАТАМИ БАКЛАЖАНИ? Баклажан взагалі не любить сусідів, та й вимоги до умов середовища у нього дуже специфічні. Йому потрібно більше вологи, ніякого протягу і багато сонячного світла.

Крім того, баклажани й томати належать до одного сімейства пасльонових, а це значить, що їх можуть вражати схожі шкідники та хвороби, та і з ґрунту вони “витягають” однакові речовини.

Із цього можна зробити тільки один висновок – баклажанам і томатам бути сусідами по теплиці не рекомендується. Або доведеться знов-таки ділити теплицю на зони, як і у випадку з огірками.

ЧИ МОЖНА ВИРОЩУВАТИ В ОДНІЙ ТЕПЛИЦІ ПЕРЦІ Й ПОМІДОРИ? А от з перцями нам повезло більше. Їхні переваги щодо вологості, температури повітря та підживлень із помідорами майже однакові. Незважаючи на те, що перці теж належать до пасльонових, ці дві культури напрочуд добре ростуть в одній теплиці. До того ж запах помідорового бадилля відлякує попелицю, яка так любить селитися на перцях. Найголовніше, не забувати підв'язувати й перці, і томати, вчасно пасинкувати та формувати кущі, тому що обом культурам для росту і плодоносіння потрібна гарна освітленість.

Джерело