В багатьох із нас буває, що гроші просто кудись зникають і ми не розуміємо на, що їх витратили. Отож, як тримати свої витрати під контролем ви дізнаєтеся із даної статті.

Буває нелегко зробити правильний вибір, щоб випадково не створити дірку в бюджеті.

Тому, варто почати хоча б з розбору найпоширеніших фінансових помилок, які, на жаль, робить більшість з нас (поки).

Витрачаємо часто і невеликими сумами

Почнемо з самого очевидного: деяка частина вашого доходу йде на непотрібні дрібниці. Так, капучино з собою з найближчої кав'ярні вранці або похід в ресторан з друзями раз в тиждень можуть мало позначитися на вашому щомісячному бюджеті, але якщо подумати в перспективі, то вечеря в ресторані чеком, скажімо, в 400 грн. може вилитися вам в 1600 грн. в місяць. Або в 19200 грн. на рік, яких цілком могло б вистачити на погашення пристойної частки кредиту або інших обов'язкових виплат. Звичайно ж, ми не закликаємо відмовлятися від звичайних радощів життя, але все ж якщо ви зазнаєте фінансових труднощів, то корисно пам'ятати про те, що, відмовившись всього від однієї вечері в ресторані в тиждень (або хоча б зменшивши суму чека), можна заощадити непогані гроші.

Більш того, в популярній економіці для опису цієї помилки навіть є спеціально сформульований принцип - так званий «принцип латте». Сенс його дуже простий: відмовившись всього від однієї чашки запашної кави з кав'ярні в день (який цілком можна замінити аналогами у вигляді кавомашини на роботі), по закінченні всього одного року можна зібрати непогану суму грошей.

Відкладаємо заощадження при наявності боргів

Відразу обмовимося: мова йде про розміщення заощаджень у вигляді банківських вкладів. Звичайно ж, всім би нам хотілося жити (і не тужити) на банківські відсотки, але реальність така, що чекати хоч скільки-то відчутної вигоди від такого рішення доведеться дуже і дуже довго. Більш того, як не сумно, а ставки по кредитах - завжди вище відсотків, одержуваних від вкладу. Іншими словами, якщо ви віднесете гроші в банк і при цьому відкриєте кредитну історію, то, скажімо, через рік ваш прибуток від вкладу буде незрівнянно менше, ніж накопичений за той же час борг. Якщо у вас є вільні гроші, то їх можна (і потрібно) пускати в роботу. Якщо ж вільних грошей немає, то краще спочатку розібратися з боргами.

Коли не отримуєте гроші, які вам належать

І мова йде не тільки про соціальні допомоги (хоча поцікавитися, чи не належить вам матеріальна допомога за законодавством, теж не завадить). Загалом, провести годину або дві свого часу на сайті податкової служби не завадить: в деяких випадках це може заощадити вам до декількох сотень тисяч гривень на рік.

Не накопичуємо

«Жити тут і зараз» - мантра, звичайно, непогана, але все ж в сучасному світі жити без оглядки на майбутнє можуть дозволити собі тільки маленькі діти. Життя непередбачуване, і яким би стабільним воно не здавалося вам зараз, не можна виключати ризик того, що в один день вам знадобляться заощадження на непередбачені витрати (у цьому плані не зайвим буде завести якийсь власний фонд для надзвичайних ситуацій). Як почати? Спробуйте відкладати хоча б 30% свого доходу щомісяця: до кінця року у вас накопичаться пристойні гроші.

Не плануємо

Як вже було сказано, наше фінансове становище безпосередньо залежить від наших власних рішень. У цьому сенсі планування витрат також необхідно нам, як планування свого робочого дня, тижня і так далі. Важливо прописувати всі свої фінансові цілі: можливо, ви збираєтеся купити машину в наступному році або оплатити вищу освіту дитині через п'ять років. Тут працює та ж система, що і з складанням списку справ: поки не пропишеш, то не виявиш.

Як організувати свій день: методики геніїв продуктивності

Не стежимо за тарифами зв'язку

Ви підключаєте АвтоплатІЖ за Інтернет, ТВ, мобільний зв'язок, звикаєте до тієї суми, яку щомісяця списують з вашого рахунку, і більше навіть не цікавитеся тим, за що ви платите. Знайомо? У платежах за зв'язок дійсно заплутатися дуже легко, адже, скажімо, якщо ви перевищуєте ліміт мобільного інтернету, то ваш оператор буде стягувати з вас величезні суми за кожен додатковий гігабайт. В результаті ви будете витрачати в два, а то і в три рази більше розміру вашого тарифу.

Здійснюємо імпульсивні покупки

Можливо, це один з найбільших гріхів суспільства споживання. Ми так звикли отримувати все і відразу, що навіть в ті моменти, коли ми знаходимося в несприятливій фінансовій ситуації, ми продовжуємо купувати квитки на прем'єрні покази кіно (а не чекаємо, коли той самий фільм можна буде подивитися онлайн), витрачаємо величезні суми на речі з нових колекцій (не чекаючи знижок) і залазимо в борги, щоб прикупити собі новий смартфон. У такі моменти корисно прислухатися до логіки: а чи так терміново потрібна вам та чи інша річ? У 99 випадках зі 100 ваш розум підкаже вам, що ви цілком можете почекати до кращих часів.