У помідора просять урожай, київський буряк дарує молодість, а харківські яйця приносять дітей. Що ж це означає?

Зробити з їжі культ можна не тільки в переносному сенсі, а й у прямому: поставити їй пам'ятник! В Україні налічується ціла серія скульптур, присвячених стравам української кухні або коронним овочам і фруктам різних регіонів. У кожного з українських їстівних пам'ятників - своя історія, традиції і секрети.

МОРОЗИВО ІЗ КАМЕНЮ

Найулюбленіший пам'ятник житомирських діток - величезне морозиво. Пам'ятник встановили в центрі міста Житомир навесні 2013 року. Гранітне морозиво, вагою чотирнадцять тонн, стало першим в Україні пам'ятником морозиву, і потрапило в Книгу рекордів України. Така скульптура з'явилася в Житомирі неспроста - тут батьківщина одного з найбільших виробників морозива в Україні.

pic ГОРДІСТЬ МІСЦЕВИХ І ЛЮБОВ КАТЕРИНИ ІІ

Ніжинський огірок є символом міста, так як саме місцеві огірки вважаються найсмачнішими в Україні. На момент відкриття пам'ятника, в 2005-му році , він став першим в Україні, присвяченим саме овочу. Славу ніжинський огірок отримав завдяки Катерині ІІ, яка, спробувавши ці огірки, миттєво закохалася в них.



pic ПАМ'ЯТНИК ПОЛТАВСЬКИМ ГАЛУШКАМ

Пам'ятник галушці в Полтаві відкрили 1 квітня 2006 року. Але присвятили цю подію не до Дня дурня, а до дня народження Миколи Гоголя, адже саме він прославив українську галушку на весь світ. А ще, крім пам'ятника галушокв Полтаві, є цілих два пам'ятники свині.

pic ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЬСИН: ВРЯТУВАВ МІСТО І ПОРТ

Пам'ятник апельсину встановили в 2004 році, і деякий час навіть порівнювали його з символом Помаранчевої революції. Історія пам'ятника насправді цікава: імператор Павло І в 1800 роках призупинив фінансування будівництва порту в Одесі. І місто опинилося на межі виживання. Тоді підприємливі купці і керівництво міста вирішили відправити до двору візок з апельсинами, які дуже любив імператор, з проханням виділити позику в 250 тисяч рублів. Той був зворушений, і змінив свою думку після подарунка - розпорядився виділити необхідну суму. А за іншою версією, купці підмазали придворного лікаря, і той переконав правителя, що апельсини мають корисні властивостями, які дозволять вилікувати його від хвороб.



pic З'ЇЗД ДЕРУНІВ З УСЬОГО СВІТУ

У 2009 році в місті Коростень Житомирської області був встановлений пам'ятник деруну. І тепер біля пам'ятника щороку, в другу суботу вересня, проходить Фестиваль дерунів. На нього з'їжджаються господині з усієї України і навіть з інших країн, щоб продемонструвати своє мистецтво приготування дерунів і взяти участь в конкурсі на кращу страву.



pic КАПІТАЛ І МОЛОДІСТЬ ВІД БУРЯКА

pic У 2008-му році в Києві встановили пам'ятник буряку. З цим гордим "хвостатим" овочем пов'язано відразу дві традиції. Перша: до нього приїжджають ті, кому потрібні гроші. Треба тільки дуже чітко сформулювати свій посил і потерти табличку з написом Beta vulgaris (там 4 таблички - потрібна саме ця!). Друга: зробити буряку підношення у вигляді гривневої монети - цим ви продовжите свою молодість. А все тому, що буряк, і це науково доведений факт, має омолоджуючі властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

12 чарівних днів після дня народження: що робити, щоб щастило цілий рік

Як зробити звичайний день святом?[Поради рівнянам]