Сьогодні, 5 червня в Головному територіальному управлінні юстиції у Рівненській області відбулась прес-конференція на тему: (*«Стягнення заборгованості із виплати аліментів. Новації Мін’юсту щодо посилення відповідальності за несплату аліментів».*)

Спершу начальник Головного територіального управління юстиції у Рівне нській області Микола Станіщук розповів про нововведення закону "Чужих дітей не буває".

Законопроектом запроваджується автоматизований арешт коштів боржника за виконавчим провадженням стягнення аліментів в порядку, визначеному Міністерством юстиції за погодженням з Національним банком України.

"У грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила нові засоби примусового стягнення боргів за несплату аліментів – перший пакет закону «Чужих дітей не буває». Завдяки активній позиції авторів цього закону вже з 6 лютого 2018 закон набрав чинності." - зазначив пан Станіщук.

У Мін'юсту було завдання - доволі швидко запустити ті новації, щоб спонукати горе-батьків виплачувати аліменти. Тому з 15 лютого по всій Україні запрацював генеральний та регіональні штаби.

На Рівне нщині

Щодо Рівне нської області, то тільки від початку року завдяки змінам у законодавстві діти отримали від батьків понад 38 мільйонів гривень. Статистика свідчить про те, що з початком нововведень виконавці винесли 4236 постанов.

До правопорушників були вжиті усі можливі інноваційні санкції. Наприклад, заборона виїзду за кордон, заборона керування транспортними засобами, залучення до суспільно корисних робіт, арешт та стягнення рухомого майна чи активів.

Складено 386 протоколів про вчинення боржником адміністративного порушення, з них до суду направлено 318.

Суди винесли 34 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно-корисної роботи по 13 протоколах.

Також видано 40 довідок про наявність заборгованості з виплати аліментів для виїзду за межі України.

В чому полягають нововведення?

- Система додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року.

- Система автоматизованого арешту коштів боржників.

- Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт.

- Обов'язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

- Українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців.

- Звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців.

- Застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.

pic