Їх може побачити кожен відвідувач обласного краєзнавчого музею. Найбільша цінність колекції - примірники венеціанського видавничого дому Мануціїв та нідерландського - Ельзевірів, які датуються 16-17 століттям. Від серйозного - філософії, теології, юриспруденції до романів і часописів, здебільшого французькою мовою - усе, чим зачитувалися місцеві аристократи.

Цими книгами зачитувалися князі Любомирські, Валевські та Карвіцькі. Приватні бібліотеки волинських владців налічували тисячі книг з історії, географії, філософії та етики. До нашого часу збереглась лише їх сота частина, яку не взяли війни, потопи і пожежі.

У краєзнавчий музей стародруки потрапили з обласної бібліотеки сорок років тому. Більшість конфіскована з польської бібліотеки вчителя, поліцейської бібліотеки та гімназії, повітового відділу молодіжної освіти, які були на Волині в сорокових роках дев'ятнадцятого століття. Нині книжки стали справжнім відкриттям для юних істориків та культурознавців.

Працюють над книгами, власне над встановленням їхньої історії і працівники музею. Кажуть деякі екземпляри на аукціонах оцінюють в 30-40 тисяч доларів. Та науковці ні за яку ціну не розпрощаються з раритетними виданнями. Адже саме вони допомагають встановити вподобання князів, тенденції в моді та літературу їхнього часу.