Єдине підприємство-виробник рідкого хлору в Україні – “Дніпроазот” – зупинило свою роботу.

Підприємство єдиний виробник хлору в Україні, який постачає продукцію для дезінфекції води у понад 170 водоканалів по всій Україні.

Запаси хлору на водоканалах країни нерівномірні. У Кропивницькому і Вінниці їх вистачить на сім-десять днів, в інших містах — на 40 днів.

Директор РОВКП ВКГ «Рівне облводоканал» Андрій Карауш прокоментував ситуацію з хлором у регіоні:

"Звичайно, якщо ситуація, яка склалась із підприємством Дніпроазот, затягнеться, то нічого хорошого із того не буде. Не виключено, що багатьом водопостачальним підприємствам доведеться обмежувати своїм споживачам подачу води. У тому числі і нам."

За висновками експертів, зокрема члена асоціації “Укрводоканалекологія” Андрія Нікітіна, Україна наразі не зможе забезпечити альтернативу дезінфекції води окрім, як рідким хлором.

Андрій Каруш також додає, що на Рівне нському підприємстві ситуація контрольована. У своїй роботі вони використовують не рідкий хлор, як деякі водопостачальні підприємства, а гіпохлорид натрію марки А.

"Він потрібен для знезараження води. А вже сама очистка проводиться на станціях знезалізнення без використання хлору. Цього цілком вистачає, адже вся наша вода піднімається з підземних водозаборів. Цього реагенту у нас є в достатній кількості." , - розказує директор "Рівне облводоканалу"

Востаннє поставка хлору на Рівне нщину відбулась 5 липня. Для потреб споживачів «Рівне облводоканалу» це близько 8 тонн на місяць.

Наступну партію фірма-постачальник, яка виграла тендер, і з якою ніколи проблем не виникало, обіцяла привезти до кінця липня.

"У нас на підприємстві є місячний запас гіпохлориду, тому говорити про зменшення подачі води рівнянам на даний час просто не доречно." , - додає пан Каруш.

Сьогодні, 17 липня, прес-служба "Дніпроазоту" зробила заяву, що свою роботу вони готові відновити лише за умови підвищення цін.