26 липня відзначається Собор Архангела Гавриїла. Дізнайтеся, кого захищає Архангел Гавриїл.

У народі 26 липня називають по різному: День Гаврила Літнього, Гаврилів день, Гавриїл. Згідно з християнськими традиціями Дні пам'яті Архангела Гавриїла святкують двічі на рік - перший раз 8 квітня і другий - 26 липня. 8 квітня, слідом за Благовіщенням, не випадково відзначається День пам'яті Архангела Гавриїла - одного з семи головних ангелів, які принесли Діві Марії благу звістку.

Свято 26 липня пов'язане з освяченням храму в Константинополі, побудованого на честь Архангела Гавриїла.

Відповідно до Писання існує сім вищих ангелів-архангелів, один з них - Гавриїл. Ім'я Гавриїл означає "фортеця Божа" або "сила Божа". Цього архангела посилає Господь для сповіщення людям великих справ Божих. Гавриїл відкриває таємне знання Творця.

Архангела Гавриїла називають служителем чудес і таємниць Божих, носієм благих вістей.

Архангел Гавриїл - один з ангелів, яких шанують в трьох релігіях: в іудаїзмі, ісламі і християнстві. Його ім'я означає буквально «Всевишній - сила моя». У православ'ї тільки два ангела носять почесне звання Архістратиг: Архангел Михаїл і Архангел Гавриїл.

Архангел Гавриїл шанується в православному світі, як дуже сильний захисник. Ще в Біблії він згадується як верховний ангел, який очолив боротьбу світлих сил проти темних. Він разом з Архангелом Михаїлом вигнав диявола.

Молитва Архангелу Гавриїлу дуже сильна. До нього звертаються ті, хто:

• хоче завагітніти

• просить допомоги при усиновленні дітей • Просять про хороше протікання вагітності і пологах

Архангел Гавриїл є також покровителем служителів муз і працівників освіти. Особливо тих, хто працює з дітьми: в школах, дитячих садах та інших закладах шкільної та дошкільної освіти.

На іконах Архангел Гавриїл може бути зображений з жезлом, гілкою або сувоєм. Зображують Архангела з райською гілкою, лілією в руках, яку він приніс Діві Марії, іноді - в правій руці з ліхтарем, усередині якого горить свічка, а в лівій - з дзеркалом. Дзеркало символізує, що Гавриїл - вісник доль Божих про порятунок роду людського, а свічка в ліхтарі означає, що долі Божі ховаються до часу їх виконання і по самому виконанні, а пізнаються лише тими, хто вникає в слово Боже і слухає свою совість.

Згідно з Писанням Архангел Гавриїл - вісник Божий, захисник і натхненник.

Саме Гавриїл став натхненником пророка Мойсея, який написав Книгу Буття. А пророк Даниїл дізнався від Архангела про непросту, але знаменну долю єврейського народу.

Архангел Гавриїла повідомив благу звістку Діві Марії.

Він виступав в ролі захисника всієї родини Ісуса. Він був поруч з маленькою Марією, яку привели в храм для хрещення. І з цього дня не покидав її до кінця земного життя.

Він повідомив Йосипу про страшний задум Ірода, що звелів знищити всіх немовлят, і велів рятувати маленького Ісуса і Богородицю втечею в Єгипет.

І під час молитви Ісуса Христа перед ходою на розп'яття Архангел Гавриїл зміцнював дух Ісуса.

Радісну звістку про воскресіння Спасителя також повідомив жінкам-мироносицям саме Архангел Гавриїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Місячне затемнення 27 липня: чим небезпечне і що не можна робити