Після надання Українській православній церкві Томосу про автокефалію вся нерухомість, включно з Києво-Печерською та Почаївською лаврами, які зараз займає в Україні Московський патріархат, перейдуть у власність УПЦ.

Про це, в інтерв'ю журналістам заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

"Є дві лаври: Києво–Печерська і Почаївська. Кому вони будуть належати? Українській Церкві, бо це українські святині і вони не можуть належати Російській Церкві. Якщо в Україні буде одна Помісна Православна Церква, а друга буде російська, то неприродно, щоб українські святині належали російській церкві. Неприродно і незаконно. Тому і Києво–Печерська лавра, і Почаївська лавра в свій час будуть передані Українській Церкві." , - наголосив Філарет.

Лідер УПЦ КП також заявив, що Києво-Печерська і Почаївська лаври є українським святинями, до яких Московський патріархат жодного відношення не має.

"А ті парафії, які побудували, і свої храми за свій рахунок, то це власність цих парафій, а не Росії. Тому Росія тут своєї власності церковної не має", - пояснив Філарет.

За його словами, до кінця 2018 року буде вирішено питання про надання Вселенським патріархом Варфоломієм Українській православній церкві Томосу про автокефалію.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада прийняла постанову про звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Української православної церкви. Згодом Вселенський Патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії Української православної церкви.