Хочеш знати, як можна зменшити витрати на квартплату і комунальні платежі? А заодно зберегти енергію, піклуючись про майбутнє наших дітей і про чистоту планети? Тоді читай нижче.

Уникнути зайвих витрат допоможуть самостійна економія енергоресурсів і економія оплати. Тут діє основний принцип - платити тільки за те, що спожив. А значить, потрібно встановити лічильники на все: електрику, воду, газ.

Допомогти в справі економії покликані енергоефективні поради. Аксіомою енергозбереження є установка енергозберігаючих та світлодіодних лампочок. Вони бувають білого світіння (підійдуть для кухні та ванної) і жовтого (затишний варіант для спальні).

А ось що ще можна зробити, думаючи не тільки про економію, а й про нашу планету.

✔︎ Закривайте кран, поки чистите зуби.

✔︎ Приймайте душ, а не ванну. Скорочуючи час на прийом душу з 10 до 5 хвилин, кожен член сім'ї економить близько 100 кубометрів води щорічно!

✔︎ Відремонтуйте всю сантехніку. Якщо цілодобово з крана ллється тоненька цівка води, за місяць набереться ціле озеро.

✔︎ Для миття продуктів користуйтеся мискою або каструлею. Знадобиться всього 3-6 літрів води, в той час як з водопровідного крана щохвилини витікає 15 літрів.

✔︎ Встановіть в туалеті «розумний злив води» з двома кнопками, тоді споліскувати унітаз можна буде різною кількістю води.

✔︎ Перевірте цілісність проводки! Погані контакти, крім небезпеки короткого замикання, являють собою канали для витоку електрики.

✔︎ Гасіть світло, не тільки йдучи з дому, але і переміщаючись з кімнати в кімнату.

✔︎ Близько 30% електроенергії ми витрачаємо на освітлення порожніх приміщень.

✔︎ Протріть лампочки від пилу, вимийте вікна - в кімнаті стане на 10% світліше.

✔︎ У режимі очікування побутові прилади теж поглинають енергію. Варто виключати з розетки телевізор, мікрохвильову піч. Це може принести реальну вигоду.

✔︎ Вибирайте побутову техніку класу А ++. За енерговитратності вона сама економічна.

✔︎ Не ставте в холодильник гарячу їжу, розморожуйте його хоча б 2 рази в рік.

✔︎ Почистіть електричний чайник від накипу, накип проводить тепло майже в 30 разів гірше, ніж метал, чим суттєво збільшує кількість енергії для кип'ятіння води.

✔︎ Своєчасно витрушуйте і міняйте пилозбірники в пилососі. Пилосос з заповненим мішком вимагає для роботи на 40% більше енергії, ніж з порожнім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як вибрати хороший фільтр для води? [Поради рівнянам]

Маленька кухня - не вирок! [ФОТО]