Поговоримо про такий простий, але дуже ефективний метод спорудити багаття, справжній смолоскип для освітлення та готування їжі, як шведська свіча.

Усе, що потрібно для створення шведської свічі - підходящий обрізок колоди, поліно. Деревина може бути будь-яка. Згідно з відгуками, часто використовуються сосна і ялина, як найбільш доступні варіанти, однак ці породи дерева іскряться під час горіння, слід дотримуватися обережності. Береза горить дуже сильно і коптить при цьому. А от осика - ідеальне дерево для шведської свічі.

Необхідний шматок дерева висотою порядку напівметра, хоча іноді беруть поліно трохи вище або нижче. Головне, щоб воно було рівним, могло стояти вертикально. Діаметр поліна може становити від 10 до 40 см.

Розміри поліна залежать від того, з якою метою ви будете його використовувати. Якщо хочете приготувати на відкритому вогні їжу - поліно слід взяти більш товсте, але відносно коротке, стійке. Для освітлення підійде поліно вище, але більш тонке, його можна буде перенести при необхідності.

Важливо! Шматок колоди має бути сухим! Вологе поліно горить дуже погано, сильно димить, швидше за все, розпалити багаття зовсім не вийде.



pic

У поліні роблять розпили за допомогою бензопили. Можна використовувати і звичайну пилку, але процес буде куди більш довгим, доведеться прикласти більше зусиль. Розпили мають становити приблизно три чверті від висоти поліна. Робляться вони хрест-навхрест. Це дуже схоже на нарізування торта, шматки зверху виглядають саме так.

Скільки зробити розпилів - вирішувати вам. Чотири - це мінімум, можна зробити й шість, і вісім. Пам'ятайте, що чим більше розпилів, тим швидше згорить ваше поліно!

Щоб запустити процес горіння радимо влити в центр трохи бензину, а потім підпалити. Горить шведська свіча набагато ощадливіше звичайного багаття. Горить довго, полум'я рівне, а зверху на поліно можна поставити чайник, казанок, сковороду. Точно встигнете приготувати їжу на живому вогні.

Другий спосіб зробити шведську свічу - розпиляти, розколоти чурбак повністю на чотири частини. Серцевина трохи вбирається, щоб усередині залишився порожній простір. Потім чотири поліна знову складаються в одну колоду, закріплюються, обмотуються дротом. У цьому випадку в отвір по центру можна буде покласти тирсу, яка послужить для розпалювання.

Відправляючись на природу, візьміть заготовки з розпилами, якщо ви не певені, що зможете знайти підходяще поліно в лісі. За допомогою шведської свічі готують навіть шашлик.

Такий спосіб розведення багаття можна використовувати й вибираючись на природу, і під час пікніка у власному саду.

Джерело