Всі батьки, рано чи пізно, задають собі це питання: Як навчити дитину прибирати іграшки? Звичайно, це не найголовніший навик, хотілося б, щоб, дитина самостійно могла з цим справлятися.

Що потрібно знати? Багато бітьків хочуть, щоб діти розуміли та слухали їх відразу, та так не може бути!

Що не можна робити? Не рекомендуємо дресирувати дітей. Адже це зовсім не ефективно і лише приведе до протилежного ефекту. Ви лише втратите свій час та нерви, а заодно зіпсуєте стосунки з малюком.

Що потрібно робити? В такому питанні головне фантазія батьків та навчання у вигляді гри.



pic

Прийоми, які можна застосовувати:

• Коли приходить час прибирати іграшки, візьміть м’яку іграшку та грайте в таку гру: до чого торкається іграшка, те й потрібно покласти в коробку (на поличку). Діти з задоволенням грають в таку гру

• Влаштовуйте «прибирання на двох». Скажіть: «Давай, ти підеш прибирати свої іграшки, а я приберу свою шафу. Через 10хв зустрічаємось на кухні щоб смажити млинчики»

pic

• Використовуйте великі різнокольорові коробки. Перед прибиранням ставне їх у середину кімнати та запитайте малюка: «Що будемо складати в зелену коробку? М’які іграшки? Чудово» А в червону? Машинки? . Також допомагають наклейки на коробках самих предметів.

• Можна використати іграшку, яка буде перевіряти порядок. Наприклад «Містер Перевірка» або «Чистюля», який ставитиме галочки у списку перевірки чистоти (галочок повинно бути не більше 4-5 для дітей 3-4 років та 6-8 для дітей 5-6 років). Тож не ви строгий суддя, а іграшка. У список можна наклеїти фото категорій іграшок. І малюк навпроти кожної категорії ставить галочку.

• Скажіть, що іграшкам час спати (Машинки поїдуть в гараж, м’які іграшки забираються на поличку тощо).

pic

Прислухайтесь до своїх діток, вивчайте їх інтереси і допомагайте ставати їм самостійними!