За 6 місяців поточного року зареєстровано 219 випадків захворювань на туберкульоз органів дихання, серед яких 70% складають особи із бацилярною формою (виділяють мікобактерії туберкульозу).

У віці до 17 років захворіло 5 дітей, з них 2 дитини з заразною формою туберкульозу. В порівнянні з аналогічним періодом 2017 року спостерігається зниження захворюваності серед дорослих на 14% та на 2 випадки серед дітей. В цілому у 2017 році від туберкульозу померло 62 людини.

Туберкульоз - це інфекційне захворювання, яке виникає в результаті інфікування мікобактеріями туберкульозу (паличкою Коха). Частіше зустрічається туберкульоз легень, проте може виникати туберкульоз кісток, нирок, суглобів та інших органів і систем людського організму.

Переважно на туберкульоз хворіють особи з слабким імунітетом, діти (особливо раннього віку) та люди похилого віку. Стрес та виснаження дієтами, а також шкідливі звички руйнують імунну систему, що може призвести до захворювання.

Проте, на туберкульоз можуть захворіти також особи з повноцінною імунною системою у випадку потрапляння в організм великої кількості збудників з повітрям, яке заражене мікобактерією туберкульозу. Інфікуватись бацилами туберкульозу можна у громадському транспорті, магазині, кінотеатрі та інших громадських приміщеннях з великим скупченням людей, де може перебувати хворий на бацилярний туберкульоз, який при кашлі, чханні і навіть розмові виділяє мікобактерії туберкульозу.

Найбільшу і без перебільшення глобальну загрозу становить туберкульоз із множинною лікарською стійкістю. У області майже кожен 9-й з вперше виявленим бацилярним туберкульозом має таку форму захворювання.

До загальноприйнятих методів виявлення туберкульозу відноситься туберкулінодіагностика (реакція Манту), дозволяє виявити ступінь інфікування організму туберкульозними бактеріями), рентгенологічне обстеження легень, яке необхідно проходити щорічно та лабораторні методи з визначенням кислотостійких туберкульозних бактерії. Особам, які працюють і за родом своєї діяльності мають тісні контакти з людьми (медичні працівники, працівники громадського харчування та торгівлі, транспорту, соціальних служб, загальноосвітніх закладів та інші), повинні обов'язково проходити медичний профілактичний огляд з метою раннього виявлення туберкульозу.

План вакцинації дітей проти туберкульозу у Рівне нській області виконано лише на 36,1%, в тому числі в пологових відділеннях і на дільницях – на 41,7%, дітей старше року - на 20,0%. Негативно впливають на виконання щеплень відмовники. Всього в області від вакцинації БЦЖ відмовилось 1319 осіб.