Зовсім недавно сама думка про безкоштовну електроенергію здавалася фантастичною. Однак технології не стоять на місці, і альтернативна енергетика завойовує все більше прихильників. Все більше людей користуються новітніми розробками, що дозволяють знайти автономність без втрати комфорту. Сонячні батареї є дійсно ефективним джерелом електроенергії при відповідних умовах. Отже, що ж це за умови і наскільки ефективні сонячні батареї можуть бути в нашому кліматичному поясі?

Сонячні батареї можуть використовуватися для забезпечення електричною енергією заміських будинків, котеджів і дачних селищ. Одним словом скрізь, де є місце для установки панелей, і є потреба в додатковому джерелі енергії.

Що таке сонячна батарея?

Сонячна батарея являє собою численні фотоелектричні перетворювачі, з'єднані між собою в єдину систему. Вони перетворюють сонячну енергію в електричний струм.

Сучасні батареї можуть досягати 40% ефективності. Однак для цього потрібні відповідні умови.

"Сонячні батареї не можуть працювати для багатоквартирних будинків" - саме так думає більшість населення України. Але це твердження абсолютно не відповідає реальній ситуації. Так, дійсно такий елемент набагато легше впровадити в енергосистему заміського будинку ніж квартири в багатоповерховому будинку, але, тим не менш, це можливо. Якщо говорити про альтернативне джерело опалення, то важливим обладнанням є опалювальний насос.

Так само варто враховувати, що в системі опалення і постачання квартири важливу роль відіграє вентиляція з рекуперацією тепла, так як вона допомагає економити і правильно налагодити внутрішні інженерні системи квартири.

Для окремо взятої квартири в багатоквартирному будинку найкраще розглядати споруду саме гібридної системи.

Це пов'язано з тим, що автономну систему немає сенсу робити через наявність мережі, а з мережевою можуть виникнути проблеми з документальним оформленням.

Особливістю застосування такого роду систем в умовах міської квартири є підвищені вимоги до вибору акумуляторних батарей і місця їх установки. Обов'язково потрібно враховувати розподіл ваги по перекриттю.

Найчастіше місцем монтажу фотомодулів є стіна або балкон. Обов'язково в розрахунки береться орієнтація зазначених площин по сторонах світу.

Отож, встановити сонячні батареї для енергопостачання окремої взятої квартири багатоповерхового будинку можливо, але не просто. Основні складнощі полягають в грамотному проектуванні і розрахунку системи, а також зі складним монтажем.

Чому саме сонячні батареї?

1. Сонце є практично скрізь. Поки є доступ до сонячного освітлення, електроенергія може бути отримана за допомогою даних пристроїв.

2. Автономність. Немає потреби в підключенні до централізованої системи електропостачання. Відповідно, можна знизити загальні витрати на утримання будинку. Немає потреби залежати від цінової політики місцевих енергетичних магнатів.

3. Коли потрібно підводити електрокабель у віддалені села і ферми, часом набагато дешевше встановити сонячні батареї. Підрахуйте вартість кабелю, стовпів, техніки і робочих, і вийде, що при меншій тяганині можна отримати ту ж послугу, і при цьому бути самому собі господарем.

4. Екологічність. Це основна перевага даної технології. Фотоелементи не виробляють канцерогенних викидів, не підвищують рівень парникових газів. Для їх постійної роботи немає необхідності знищувати і без того вже пошарпані лісові масиви.

5. Відсутність ліцензування. Поки держава ще не прийняла рішення про обов'язкове ліцензування отримання електроенергії завдяки фотоелементів, цим можна скористатися. Як відомо, нічого безкоштовного довго не буває.



pic

Наскільки виправдане використання сонячних батарей для приватного будинку?

Тепер підрахуйте кількість сонячних днів у вашій місцевості. Розділіть вартість обладнання на 25 років (термін експлуатації батареї) і підраховані сонячні дні в році. І ви побачите, чи варто використовувати в вашому випадку дані установки. Крім того, врахуйте площу, необхідну для отримання 1 кВт електроенергії для вашого регіону.

Також врахуйте і період найбільш активного сонячного випромінювання. Як правило, в наших широтах це літній період часу.

Тепер подумайте, для яких цілей вам потрібна електрика в цей період.

- Освітлення.

- Отримання гарячої води.

- Робота побутових приладів.

З гарячою водою може впоратися сонячний колектор, який коштує значно дешевше. При цьому він зможе працювати і в осінньо-зимовий сезон. На дачній ділянці і в приватному секторі для нагріву води в літній період здавна використовуються водогрійні ємності, що працюють від теплової енергії сонця.

А ось з освітленням сонячна батарея цілком допоможе вам впоратися.

Врахуйте, що вам доведеться регулярно міняти акумулятори. І навіть найефективніша установка на фотоелементах поставляє електрику спочатку в акумулятори, а вже потім в систему електропостачання будинку.

Знаючи термін служби звичайних автомобільних акумуляторів і їх вартість, а також їх ємність, можна дізнатися, у скільки обійдеться техобслуговування сонячних батарей. А більш ефективні спеціалізовані еноргонакопичувачі коштуватимуть значно дорожче і в підсумку обійдуться вам ніяк не дешевше.

Також потрібно враховувати і ККД пропонованих на вашій території моделей. Далеко не всі з них можуть дійсно ефективно працювати в умовах українського клімату.

Крім того, в жарку погоду електроніка може відмовлятися працювати.

В даний час поки дані технології доступні не всім верствам суспільства. Однак сучасні тенденції дозволяють говорити про те, що в недалекому майбутньому існуючі недоліки будуть усунуті, а світлі голови вчених мужів придумають нові способи виробництва більш дешевих моделей, які будуть доступні кожному бажаючому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Декоративна штукатурка на кухні: переваги та недоліки

Як платити за комунальні послуги в два рази менше?