Багато хто мріє про квітники й декоративні клумби, які не будуть забирати багато часу, сил і відволікати від роботи в саду та на городі. На жаль, і однолітніх і багаторічних рослин, які б квітували з ранньої весни й до пізньої осені, у природі просто не існує, а селекціонери поки не добилися створення таких чудо-подарунків для ледачих цінителів прекрасного.

АСТРАНЦІЯ ВЕЛИКА (ASTRANTIA MAJOR)

Гарна багаторічна рослина близько 70 см висотою. Починає цвітіння в червні, закінчує - у серпні, якщо вчасно видаляти зів'ялі бутони. Колірна гама складається з відтінків рожевого, білого, кремового й зеленого кольорів. Яскравий представник - ошатний сорт «Primadonna», який вражає комбінацією білого, рожевого і зеленого на пелюстках. Його цвітіння нерідко відновляється на початку осені і триває до жовтня. Астранція велика віддає перевагу сонячним місцям або ажурній півтіні. Невибаглива. Росте на всіх видах ґрунтів. Не вимагає пересадження протягом 5-7 років.

АРМЕРІЯ ПРИМОРСЬКА (ARMERIA MARITIMA)

Подушковидний багатолітник висотою до 20 см з яскравими ошатними квітами, які розкриваються із травня до кінця серпня. У продажі є сорти: «Rosea Compacta», «Splendens Perfecta», «Alba», «Дюссельдорфер Штольц» - з білими, рожевими, кармінно-червоними темно-червоними квітками, відповідно. Армерія приморська - рослина невибаглива, зимостійка, що віддає перевагу легким піщаним ґрунтам. Прекрасно виглядає в контейнерній посадці, у квітниках і кам'янистих садках.

ПЕРСТАЧ ЧАГАРНИКОВИЙ (POTENTILLA FRUTICOSA)

Ефектна рослина, висотою до 150 см, вимоглива до рівня вологості, світла, тепла. Сорт «Abbotswood» може похвастатися достатком ніжних білих квітів, що покривають кущ із червня до жовтня. Перстач чагарниковий віддає перевагу дренованим ґрунтам. Використовується в солітерних і групових посадках при створенні живоплотів.

КЛЕМАТИС (CLEMATIS)

Увазі квіткарів представлена безліч видів клематисів, але їх звичайно цікавлять не види, а сорти. «Veronica's Choice» - рослина до 3 м висотою з великими, махровими, фіолетово-білого кольору квітками, які з'являються на пагонах минулого року із травня по вересень.

«Duchess of Edinburgh» - ліана до 3 м висотою з великими, білосніжними квітками, які покривають гілки із травня по серпень.

«Сardinal Wyszynski» - власник золотої медалі Plantarium’1990. Чарівний сорт із великими червоними квітами, які з'являються все літо до вересня.

«Warscwaska Nika» - сорт, що володіє срібною медаллю. Великі фіолетові квіти прекрасно виглядають у будь-яких композиціях протягом усього літа.

«Alba» - ліана до 5 м висотою з махровими, блакитно-білими або світло-фіолетовими квітами, які прикрашають гілки із червня по серпень включно.

ЛЬОН КРУПНОКВІТКОВИЙ (LINUM GRANDIFLORUM)

Чарівна рослина висотою до 60 см з розтягнутим строком цвітіння - із червня до вересня. Льон сортів «Рум'янець», «Марс», «Аврора» і «Зорепад» з ясно-рожевими, яскраво-червоними, абрикосовими і темно-червоними квітами май неймовірно зворушливий вигляд у групових посадках: бордюрах і міксбордерах.

АНГЛІЙСЬКІ ТРОЯНДИ (DAVID AUSTIN ROSES)

Надзвичайно витривалі троянди з ностальгічної форми ароматними квітами. Це найбільш невибагливі морозостійкі троянди, виростити які без втрат, під силу навіть новачкові. При цьому деякі сорти будуть радувати рясним цвітінням усе літо. У їхньому числі: «William Shakespeare 2000», «Munstead Wood», «Crown Princess Margaretha», «Golden Celebration», «The Dark Lady», «Charlotte», «Crocus Rose»

Симпатичні довгоквітучі багатолітники висотою від 80 до 140 см. Їхньою головною «ізюминкою» є симпатичні суцвіття насиченої рожево-бузкової гами. Найбільш популярними на сьогоднішній день є сорти: «Roseum», «Sticflamme», «Zigеunerblut», «Augenweide» - з ясно-рожевими, пурпурно-рожевими, темно-червоними, червоно-фіолетовими квітками, відповідно. Дербенники відрізняються особливою невибагливістю, здатністю витримувати будь-які умови зростання, хоча більш здоровими та пишними виростають все-таки кущі, посаджені в прибережній зоні водойми або у квітнику з живильним, добре зволоженим ґрунтом.

ШАВЛІЯ ДІБРОВНА (SALVIA NEMOROSA)

Шавлії – багатолітники, що квітують все літо при належному догляді. Рослина від 35 до 90 см висотою. Дуже гарні сорти «Blue Hill» з лавандово-блакитними й «May Night» з лілово-блакитними квітками, зібраними в ефектні суцвіття-свічі. Шавлія дібровна воліє рости на напівтінистих ділянках з помірно вологим пухким і живильним ґрунтом.

Джерело