Щоб отримати субсидію, вигідніше працювати офіційно.

Управління Держпраці у Рівне нській області рекомендує порівняти дохід, який нарахують для отримання субсидії: - тому, хто не працює – 5286 грн;

- тому, хто працює за мінімальну зарплату – 3723 грн

27 квітня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022», якою впроваджено оновлений порядок надання житлових субсидій (набрала чинності з 01.05.2018 року).

Серед змін – новий розрахунок доходів людей, які не працюють.

Людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не зареєстрований як безробітний, в управлінні соцзахисту після рішення комісії рахуватимуть в дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень за місяць. Якщо будинок опалюється дровами чи вугіллям, то 2 прожиткові мінімуми — 3524 грн. Якщо людина отримує лише соціальну допомогу, стипендію або пенсію, то враховуватимуть їх фактичний розмір.

Тіньова зайнятість

Уряд вважає, що чимало українців працюють за кордоном, але при цьому звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи.

Новий порядок стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації та усуне соціальну несправедливість, коли субсидію насправді отримують люди з достатньо високими доходами.

Для тих, хто не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, запропоновано два варіанти:

- чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном чи в тіньовому секторі економіки та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду;

- або органи соцзахисту автоматом рахуватимуть таким людям працездатного віку дохід у три прожиткові мінімуми

– 5286 гривень (1762*3). + необхідно буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці у розмірі, що не менший мінімального (819*3=2457 грн).