Перше вересня асоціюється не лише з початком осені, а й з новим навчальним роком.

1 вересня - це день коли у тисячі школярів починається новий етап їхнього життя. Традиційно, саме 1 вересня, у школах діти, вчителі, батьки, родичі, а іноді і чиновники - збираються на святкову лінійку.

Проте, чи варто святкувати свято Першого дзвонику? Чи не є шкільні лінійки на 1 вересня - пережитком радянських традицій? У країнах Європи немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем та вислуховування безкінечних напутніх промов.



pic

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, що таке свято шкідливе, як для фізичного, так і для психічного здоров'я дітей, особливо молодших школярів.

"Щороку читаємо новини про те, що діти непритомніють на шкільних лінійках. При чому неважливо, чи проводяться вони на вулиці, чи у приміщенні. Натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров'я. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватися дезорієнтованою. Так само не додасть здоров'я стояння під дощем" , - зазначила вона.

Також вона говорить, що скупчення незнайомців, не зовсім зрозумілою метою, викликає у дітей стрес, особливо у наймолодших діток. Та пропонує замінити "вже віджиті" шкільні лінійки цікавими та інтерактивними уроками.

Творчі педагоги і раніше відступали від старого формату. Однак багато шкіл вважають за краще не порушувати традицій.



pic

Більшість батьків схвально оцінюють відмову від урочистих лінійок.

"Це свято не для дітей, а для вчителів і чиновників. Дітям важко вистоювати під сонцем і слухати промови дорослих, у яких вони нічого не тямлять. А ще влаштовують танці, вірші змушують когось читати. Хлопці, які в другому або третьому ряду, нічого не бачать, біля мікрофонів жахливий звук. З таких ось обов'язкових побудов починається відторгнення всіх офіційних заходів." , - говорить Ольга Яковенко, мама третьокласника Вадима.

Але є й інші думки з цього приводу:

"Зруйнувати традицію легко, а створити щось натомість важко. І потім 1 вересня - це свято для батьків, бабусь і дідусів теж. Так здорово дивитися, як ростуть діти і онуки." - говорить Василь Стець, тато першокласниці Аліси.

А що стосовно букетів? Тисячі батьків витрачають немаленьку суму грошей на те, аби їхня дитина не опинилась в меншості та прийшла на свято з букетом квітів.

Айстри та хризантеми - в тренді на 1 вересня. В середньому у магазині такий букетик обійдеться 150-300 гривень. Підвищеним попитом користуються букети в жовто-блакитних, фіолетових тонах.

"Багато хто цікавиться букетами із калини чи соняхів. Їх можна загорнути у папір з орнаментом вишиванки. В середньому такий букет обійдеться 200 гривень. Замовляють також великі букети у кошиках - як правило купують такі букети від усього класу. Такий букет буде коштувати 2000 гривень." говорить адміністратор одного з рівненських квіткових магазинів.

Букет на 1 вересня це своєрідний камінь спотикання для вчителів та батьків. З одного боку, звісно, хочеться проявити повагу до вчителя, а з іншого - чи можна вважати букет, який зав'яне через пару днів - ознакою поваги.

Більшість вчителів сприймають такий подарунок, як "добровільно-примусовий", кажуть, що тримати в руках 30 букетів які віддала тобі дитина полегшено зітхнувши - не найкраще що може бути.



pic

Є багато різних способів вийти з цієї ситуації. Вже зараз шириться тенденція на "корисні букети", зроблені з фруктів або цукерок.

Також є варіант подарувати щось більш практичне, що стане в нагоді вчителю у роботі. Однак до цього варто підходити з обережністю — не всі вчителі зрадіють такому подарунку. Оптимальний варіант — запитати у самої вчительки, що вона хотіла б одержати, зібрати гроші з усього класу і подарувати справді потрібний і корисний подарунок.

Важливо пам'ятати, що зовсім не обов'язково дарувати букет або будь-який інший подарунок. Але якщо вчитель справді гарний, то самому хочеться подякувати йому за роботу і налаштувати на позитив перед навчальним роком. Якщо ж бажання або можливості немає, просто підтримайте і привітайте вчителя словами. Щире вітання буде більш приємним, ніж пошарпаний букет «бо так треба».