Не дивлячись на те, що вже з 1 вересня для першокласників запровадили програму "Нова Українська школа" учні ще довго стикатимуться з пережитками попереднього досвіду.

Лілія Гриневич міністр освіти та науки заявила, що у неготовності освітніх закладів до нової системи навчання винні органи місцевого самоврядування.

"Гроші виділені справді і гроші виділені вчасно, але питання ж не тільки отримати гроші, треба вміти їх правильно використати. І тут органи місцевого самоврядування показали зовсім різну готовність до того, як використати гроші вчасно й оптимально. Зараз ситуація склалася в країні така, що орієнтовно близько 50% тих коштів використані на початок навчального року, а ще 50% лежать просто на рахунках в органах місцевого самоврядування", - заявила Гриневич.

Вона також зазначила, що цьому виною є кілька причин, серед яких - як низька управлінська якість різних керівників місцевих органів, так і неготовність самого ринку до обсягів замовлень.

Гриневич також розповіла, що міністерство не здійснює закупівель і не має жодних правових важелів впливу на органи місцевого самоврядування, а лише домагається виділення коштів та підказує органам на місцях, що варто придбати.

"Жодна копійка не може бути використана на щось інше. Інша річ, що це обладнання і ці меблі можуть потрапити до школи пізніше, тобто вже після початку навчального року, але вони обов’язково будуть", - підкреслила очільниця.

Нагадаємо, у Рівному цього року до першого класу пішло 3539 учнів, це рекордна кількість порівняно з минулими роками.

А от щодо підготовки класів для Нової Української школи - у Рівному лише 8 шкіл повністю укомплектовані до нового навчального року. Обіцяють, до середини вересня усіх першокласників забезпечать дидактичними матеріалами та комп’ютерною технікою у повному обсязі.

"До середини вересня всі першачки будуть сидіти за своєю, особистою, партою", - зазначила заступниця міського голови Рівного - Галина Кульчинська

за матеріалом сайту ТСН