Кінець сезону – заморочливий час. Перевірте себе: чи не навантажуєте ви свою родину непотрібною роботою або додатковими витратами?

1. ЗАМІНА ҐРУНТУ В ТЕПЛИЦІ

У тепличному ґрунті накопичуються збудники хвороб, шкідники, він ущільнюється й «утомлюється» від живучих у ньому культур. Так що ідея замінити ґрунт виглядає розумною і правильною. Тільки ось наскільки вона реальна? Адже прийдеться знімати й кудись пристроювати цілу гору землі: шар 25–30 см у теплиці розміром 3 х 6 м – це більше 5 м2. Потім потрібно десь роздобути такий же пагорб гарного ґрунту (а як переконатися, що він краще попереднього?) і засипати назад у теплицю.

З ІСТОРІЇ

Прихильники ідеї міняти ґрунт часто посилаються на те, що городники завжди так робили з парниками. У дійсності з парників на зиму виймали всю «начинку», але тільки потім, щоб наступного року набити їх свіжим кінським гноєм, змішаним із соломою. А от саму землю для посадки рослин (шар близько 20 см над «біопаливом») городники використовували повторно багато років поспіль!

Як правильно. Відразу після збирання в теплиці обприскати грядки 5%-вим розчином мідного купоросу або провести обробку сірчаними шашками (за інструкцією). При бажанні зняти тільки найбільш верхній шар ґрунту товщиною до 5 см і помістити його в компостну купу, а в теплицю внести по 5-6 кг перегною на кожний квадратний метр площі. Навесні перед посадкою додати в землю один із препаратів на основі грибка триходерми: Гліокладин, Триходерма вериде 471 або Трихоцин.

2. ГЕРБІЦИДИ ПРОТИ БУР'ЯНІВ

На перший погляд момент після збирання всіх овочів ідеально підходить для хімічної атаки на бур'яни. Але насправді популярні гербіциди працюють тільки в теплу сонячну погоду і з кінця вересня вони вже неефективні.

Як правильно. Підрублювати бур'яни сапкою або пласкорізом, вирощувати білу гірчицю або інші «зелені добрива», накрити землю чорним нетканим матеріалом. Осінь – найбільш підходящий час для вапнування слабокислих ґрунтів (по 2,5 кг на 1 м2 на легких ґрунтах і до 5 кг на важких): у числі іншого цей прийом допомагає стримувати докучливий бур'ян мокрицю.

3. СПОНТАННА ПОКУПКА ДОБРИВ

Звичайно, ґрунту потрібні добавки для підвищення родючості. Але гній із сучасної ферми може виявитися рідким або напіврідким, і пристроїти його для зберігання на маленькій ділянці – досить непросте завдання. «Чорнозем» часто обертається або відпрацьованим ґрунтом з найближчого тепличного комплексу, або мулом з міських очисних споруджень.

Як правильно. Для поліпшення ґрунту вибирайте підстилковий або сухий гній, вже перепрілий гній, низинний торф, здрібнену солому або тирсу.

Якщо вам все-таки дісталася напіврідка органіка, постарайтеся роздобути порівнянну кількість торфу або тирси і перешарувати одне з іншим для компостування.

Джерело