За минулу добу рятувальники тричі виїжджали на ліквідацію загорань сухої трави, очерету та чагарників.

5 вересня о 09:50 до Служби порятунку Рівне нщини за номером «101» надійшло повідомлення про загорання чагарників та очерету в урочищі Клітне Сарненського району. За вказаною адресою виїхали бійці 8-ї державної пожежно-рятувальної частини районного центру. На місці події було з’ясовано, що площа пожежі становить 0,6 га. Рятувальники оперативно подали на гасіння два водяних ствола. Вогонь вдалося зупинити та ліквідувати.

Цього ж дня о 11:10 за номером «101» надійшло повідомлення про загорання сухої рослинності на відкритій території поблизу с. Стовпець Дубенського району. На ліквідацію займання булу направлено чергове відділення вогнеборців 5-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Дубно. По прибуттю було встановлено, що вогнем охоплено близько 0,6 га чагарників та очерету. Вогнеборці за допомогою двох водяних стволів, а також підручних засобів ліквідували пожежу, не допустивши поширення полум’я.

О 14:10 на лінію допомоги «101» надійшло повідомлення про загорання сухої трави та очерету неподалік села Підліски Гощанського району. На ліквідацію пожежі виїхали бійці 16-ї державної пожежно-рятувальної частини. Прибувши за вказаною адресою рятувальники встановили, що вогнем охоплено близько 0,2 га сухого покриву рослинності. Пожежу вогнеборці ліквідували, не допустивши поширення вогню та житлові будинки населеного пункту.

Рятувальники Рівне нщини нагадують громадянам, що спалюючи минулорічну траву, опале листя, сухі гілки та інше сміття, за умов сухої та вітряної погоди вогонь швидко виходить з-під контролю і здатен наробити лиха. Наслідки таких пожеж зазвичай невтішні: спалені гектари трави, пошкоджені лісові насадження, знищені вогнем господарчі будівлі. Іноді жертвами таких пожеж стають і самі ініціатори спалювання.

Як показує практика, небезпечно випалювати суху траву не лише поряд з житловими будинками та іншими спорудами, але й на відкритих ділянках, які межують з лісовими насадженнями. Горіння сухої трави поблизу автошляхів може стати причиною дорожньо-транспортних пригод, адже при горінні утворюється димова завіса.

Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання електроліній. А це призведе до відключення електропостачання населених пунктів. На шкоді від випалювання сухої трави наголошують і екологи. Фахівці стверджують, що у результаті пожеж знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря.

Тож вогнеборці Рівне нщини закликають мешканців області припинити безконтрольне випалювання сухої рослинності. Пам’ятайте, що нехтування правилами пожежної безпеки тягне за собою адміністративну відповідальність.

Про це повідомляє ГУ ДСНС України у Рівне нській області.