11 квітня 1912 року, легендарний корабель "Тітатнік" вийшов в свій останній рейс. Через 3 дні, в ніч з 14 на 15 квітня він зіткнеться з айсбергом і потерпить крах.

Зазвичай у всіх складається уявлення про те, що трапилося з «Титаніком» з відомого фільму з Леонардо Ді Капріо і Кейт Уінслет. Але у фільмі багато чого не було показано, а деякі факти піднесені зовсім в іншому світлі.

1. Після того як «Титанік» зіткнувся з айсбергом, йому потрібно було 2 години і 40 хвилин, щоб повністю піти під воду.

2. Якби рішення про зміну курсу при вигляді айсберга було прийнято на 30 секунд раніше, то корабель міг би уникнути зіткнення.

3. Капітан «Титаніка» випив стільки алкоголю, що зміг вижити 2 години на крижаній воді, дочекавшись рятувальників.

4. Коли у фільмі корабель тонув, грала музика. Так ось під час справжнього корабля музиканти не переставали грати до останнього церковний гімн «Ближче, Господь, до Тебе».

5. У день аварії корабля радисти корабля неодноразово отримували повідомлення про те, що вони наближаються до айсбергу. Останнє повідомлення надійшло за 40 хвилин до зіткнення, але його навіть не дослухали.

6. Можливо, «Титанік» можна було б врятувати, якби на кораблі був бінокль. До того як корабель вирушив у плавання, капітан звільнив свого другого помічника, який, бажаючи помститися, забрав ключі від сейфа, в якому знаходилися біноклі.

7. Для спорудження «Титаніка» було потрібно 3 мільйони заклепок. У корабля було подвійне дно і 16 водонепроникних перегородок. Його вважали непотоплюваним, але, мабуть, айсберг виявився міцнішим.

8. Невикористаний квиток на церемонію спуску «Титаніка» був проданий за 56,3 тис. доларів, меню з борта лайнера в двох примірниках були віддані за 31,3 тис. доларів і 76 тис. Фунтів, а ключі від приміщення на кораблі, де знаходилися ліхтарі для рятувальних шлюпок - за 59 тис. фунтів.

9. Головний герой фільму про «Титанік» Джек Доусон реально існував. Він був моряком на судні і був закоханий в сестру свого друга, яка також була присутня на кораблі разом з братом. На жаль, всі вони загинули.

10. Існує багато версій про причини аварії судна. Наприклад, до трагічної події був опублікований роман письменника Моргана Робертсона «Марність», в якому йшлося про корабель «Титан». Він був сповнений багатих і самовдоволених пасажирів і зіткнувся з айсбергом в квітневу ніч. Збіг?

11. У 1972 році екіпаж лінкора «Теодор Рузвельт» повідомив про отримання сигналу SOS з корабля-примари «Титанік». Таке траплялося в 1924, 1930, 1936, 1942 роках і потім повторилося в 1996 році. Раз в 6 років.

12. Коли японець, який вижив на судні, повернувся в свою рідну країну, його визнали боягузом за те, що не загинув з іншими пасажирами.

13. На «Титаніку» загинуло багато відомих людей. Бізнесмен Бенджамін Гугенхайм, який сів на лайнер з подругою, посадив свою супутницю на рятувальну шлюпку, переконуючи, що все добре і вони скоро побачаться. Потім він повернувся в каюту разом з камердинером, переодягнувся у фрак і сів за столик в центральному холі зі склянкою віскі. Коли йому запропонували врятуватися, він відповів: «Ми одягнені відповідно до нашого становищем і готові загинути як джентельмени».

14. Ще однією відомою пасажиркою лайнера була мільйонерка і феміністка Маргарет Браун. Після зіткнення вона допомагала розсаджувати пасажирів по шлюпках, поки її силою не змусили сісти в одну. Добравшись до іншого корабля, вона продовжила допомагати тим, хто вижив і зібрала 10 000 доларів їм на допомогу до моменту прибуття в порт.

15. Майже дванадцять пар попливли на «Титаніку», щоб відсвяткувати свій медовий місяць.

16. На кораблі було 30 інженерів, і всі вони загинули, підтримуючи корабель, щоб інші могли врятуватися.

17. Сцена в фільмі «Титанік», де пара пенсіонерів обіймається, лежачи на ліжку, поки каюту заповнює вода, відображена на реальному моменті. На кораблі були присутні власники магазину Macy's Іда і Ісидор Штраусс. Коли лайнер почав тонути, Іде запропонували місце на шлюпці, але вона вирішила залишитися з чоловіком, сказавши: «Якщо ми жили разом, то і померти повинні разом».

18. Відразу після аварії корабля газета London Daily Mail написала: «Титанік потонув; постраждалих немає», і інші видання підхопили. Тільки потім The New York Times присвятила 75 сторінок, щоб розповісти всі новини про трагедію.

19. Коли «Титанік» посилав сигнал про допомогу, зовсім поруч знаходився інший корабель, «Каліфорнієць», але його радист уже пішов спати.

20. «Титанік» - єдиний лайнер, який потонув через зіткнення з айсбергом.

21. На кораблі було досить шлюпок для порятунку всіх пасажирів, але половина не була правильно оснащена.

22. З 711 пасажирів «Титаніка», яких вдалося врятувати, тільки 58 були чоловіками.

23. На кораблі було всього 2 ванні кімнати.

24. У багажі пасажирів «Титаніка» були коштовності і гроші, загальна вартість яких визначена в 6 млн доларів США.

25. Зараз будується «Титанік II», який відправиться в плавання в 2018 році і буде точною копією свого старшого брата.

26. Після заповнення корабля крижаною водою, всі, кому не вдалося врятуватися, померли через 15-30 хвилин.

27. Творець «Титаніка», архітектор Томас Ендрюс, був серед потонулих в ту трагічну ніч.

28. Точний час занурення лайнера під воду - 2:20 ночі.

29. Фото айсберга, з яким зіткнувся «Титанік», було зроблено через день після трагедії моряком, який нічого не знав про те, що трапилося. На фото видно вм'ятину від корабля.

30. Ті, що вижили пасажири лайнера були доставлені на рятувальних шлюпках на судно «Карпатія». Їм потрібно було заплатити по долару за слово, відправлене телеграмою рідним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як правильно відпочивати, щоб бути продуктивними