(*У другому триместрі вагітності в зв'язку з активним ростом плоду і початком функціонування його органів (нирок, кишечника, печінки, нервової системи) енергетичні потреби малюка наростають, відповідно зростають і енергетичні потреби організму вагітної жінки в поживних речовинах, що надходять з їжею.*)

Так, добова потреба в білках зростає до 80 г /добу, а енергетична цінність добового раціону поступово повинна збільшитися до 2200-2400 ккал.

Кальцій і вітаміни

У другому триместрі вагітності виростає потреба в цих речовинах, тому що вони необхідні для правильного розвитку малюка - формуванні його зубів і кісток, нервової системи, серця і м'язів. Дефіцит кальцію і вітаміну D може призвести до затримки росту плода, а для мами обернутися розвитком карієсу, остеопорозу, м'язовими болями і прискореним серцебиттям. Деякі продукти харчування перешкоджають засвоєнню цих речовин в організмі, до них відносяться: солодощі, білий хліб, манна каша, какао, жирні і солоні страви, газовані напої, тому від них краще всього відмовитися або звести їх споживання до мінімуму. Зате вживання продуктів, основних постачальників цих елементів, необхідно збільшити: всі молочні продукти, шпинат, зелена цибуля, родзинки, вівсяна крупа, печінку морської риби, вершкове масло, яєчний жовток.

Анемія

Найчастіше анемія проявляється в другому триместрі вагітності і характеризується зниженням рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, у майбутньої мами це відбувається за рахунок нестачі в раціоні харчування заліза. Щоб уникнути анемії, обов'язково включите в свій раціон харчування в першу чергу м'ясні продукти (особливо печінка), яйця, овочі (редис, болгарський перець), ягоди і фрукти, багаті вітаміном С, який сприяє кращому засвоєнню заліза (шипшина, журавлина, чорна смородина , чорнослив, яблука), зернові (гречка, вівсянка).

Запори

Ближче до середини вагітності жінки можуть почати зазнавати труднощів зі стільцем. За рахунок зниження перистальтики кишечника, постійно зростаючої матки у неї виникають запори. Справитися з цією проблемою їй допоможуть продукти багаті клітковиною свіжі овочі і фрукти, які повинні скласти до 2/3 добового раціону. Однак відмовлятися від тваринних білків, які містяться в молочних продуктах, рибі та м'ясі, на цей період ні в якому разі не можна, так як вони є будівельним матеріалом для організму плода.

Печія

Неприємне відчуття печіння в області грудей, нудота і гіркий смак у роті після їжі - все це ознаки печії, яка зазвичай буває у майбутніх мам в середині і в другій половині вагітності. Уникнути цих неприємних відчуттів можна, якщо приймати їжу невеликими порціями і відмовитися від жирного, солоного і гострого. Віддайте перевагу таким стравам: сиру, пісного м'яса, кисломолочним продуктам. Страви з тертої моркви, калини, брусниці, з морської капусти, мед і лужна мінеральна вода - допоможуть Вам впоратися з печією.