На Рівненщині за 2018 рік захворіли сказом 9 лисиць, 13 собак, 3 коти, 1 вовк, 1 бобер, 1 ВРХ (корова), 1 єнотовидна собака, 1 вівця.

Епізоотична та епідемічна ситуація щодо сказу в Рівне нській області в останні роки залишається неблагополучною.

Щороку в області звертається за медичною допомогою близько 3-х тисяч осіб, що постраждали від покусів різними тваринами, 600 - 700 осіб отримують профілактичне лікування. В 2014 та 2016 років зареєстровані два випадки сказу серед людей у Володимирецькому та Гощанському районах.

В обох випадках зараження відбулося через покуси котами. Серед тварин щороку реєструються випадки сказу, причому їх кількість зростає.

За вісім місяців поточного року в області зареєстровані 30 випадків захворювань тварин сказом, а саме 9 лисиць, 13 собак, 3 коти, 1 вовк, 1 бобер, 1 ВРХ (корова), 1 єнотовидна собака, 1 вівця.

Хворі тварини реєструвалися у Дубенському, Гощанському, Острозькому, Рівне нському, Березнівському, Корецькому, Здолбунівському, Зарічненському, Радивилівському, Володимирецькому, Дубровицькому та Костопільському районах.

За медичною допомогою з приводу покусів звернулися 1321 особа, з них 80 осіб покусані хворими на сказ тваринами. Вакцинацію та імунопрофілактику призначено 321 особі.

Продовжує викликати занепокоєння те, що у 29 випадках (9,0% від призначених) потерпілі від покусів тваринами відмовилися від антирабічного лікування, що є великим ризиком виникнення захворювань серед цих людей.

Необхідно пам’ятати, що тільки своєчасне звернення до лікаря дає надійну гарантію запобігти трагічним наслідкам.