Морква тим корисніша, чим довше вона залишається на грядці, тому що саме в осінні дні в ній інтенсивно накопичуються живильні речовини й вітаміни. І разом з тим з усіх коренеплодів, мабуть, у моркви, більше чим в інших овочів, від правильності вибору строків збирання залежать і розмір, і якість урожаю, і схоронність коренеплодів узимку.

Щоб вирішити – настав час збирати моркву або залишити її в землі ще на 10-15 днів, треба просто викопати один-два коренеплоди із землі. Якщо морква обросла дрібними корінцями, то вже пора, інакше моторні гризуни доберуться до неї раніше за нас.

Ранньостиглу моркву забирають звичайно вибірково в міру необхідності. При цьому спочатку висмикують більші коренеплоди, щоб поліпшити умови росту сусідніх рослин. При цьому необхідно відразу заповнювати землею всі порожнечі, що утворилися після висмикнутої рослини, щоб уберегти «сусідів» по грядці від морквяної мухи.

Але багато садівників ранньостиглу моркву забирають відразу повністю, щоб звільнити місце для повторних посівів інших овочів. Після ранньої моркви успішно вирощують кущову квасолю, кочанний салат, цвітну капусту, кольрабі та броколі.

Морква – холодостійка культура і найбільш інтенсивне збільшення врожаю (до 40–45%) вона дає наприкінці серпня й у вересні в період поступового зниження середньодобової температури. Цьому сприяє швидкий відтік живильних речовин з листя у коренеплоди при температурі 7–8°С. Біологічна спілість коренеплодів наступає після закінчення інтенсивного зростання при досягненні форми та забарвлення, типових для даного сорту. Але при несприятливих умовах, при дуже високій або низькій температурі в період формування коренеплодів, біологічна спілість моркви може й не настати, і тоді коренеплоди доводиться збирати в стадії технічної спілості.

З різних причин іноді взагалі доводиться проводити збирання цього овочу на ділянці в першій половині вересня, це приводить до великого недобору врожаю й одержання дрібних коренеплодів, що не повністю визріли, які потім швидко в'януть і погано зберігаються.

Найбільш сприятливим строком для збирання моркви на наших ділянках слід вважати кінець вересня. При збиранні в цей час ви одержите максимальний урожай моркви, яка буде добре зберігатися взимку. Подальше тривале зволікання зі збиранням позитивного ефекту не дає, оскільки якщо денна температура повітря не піднімається вище 4–5°С тепла, то відтік живильних речовин з листя у коріння практично припиняється й овоч перестає рости. Коренеплоди цієї культури в ґрунті переносять короткочасне зниження температури до -3…-5°С, але якщо їх викопати із землі, то вони не переносять навіть найслабкішого заморозку.



правильне звирання моркви

Збирають моркву лише в гарну погоду. Сорти з короткими й напівдовгими коренеплодами легко висмикуються із землі руками, але при збиранні довгих коренеплодів без вил або лопати не обійтися.

При цьому треба не забувати, що морква досить чутлива до механічних ушкоджень. Тому при її збиранні, транспортуванні та закладці на зберігання необхідно ретельно дотримувати загальноприйнятих правил: не допускати ударів, зламів, подряпин та інших механічних ушкоджень, тому що коренеплоди погано зарубцьовують такі ушкодження, а саме через них проникають збудники гнилі.

Не можна тривалий час залишати бадилля необрізаним, тому що листя, швидко випаровуючи вологу, викличе зів'янення коренеплодів, що різко знизить їхню стійкість до хвороб при зберіганні. Крім того, не треба повністю очищати коренеплоди від землі, а також мити їх, оскільки це може прискорити розвиток хвороб. Не рекомендується зібрану моркву тримати довго в купах на грядці, тому що коренеплоди швидко в'януть і стають непридатними для зимового зберігання.

Як видаляти бадилля?

Не обривайте його, викручуючи руками, а акуратно обрізайте ножем. Якщо при цьому залишите невеликі черешки, то ближче до весни на коренеплодах почне рости бадилля, яке не тільки знизить масу моркви, але й різко погіршить її живильну цінність. Тому, обрізайте коренеплоди ножем по лінії сплячих вічок, тобто зрізуйте верхівку на 1-2 мм. У такому випадку при зберіганні бадилля не проросте.

Відразу після обрізки бадилля коренеплоди необхідно прибрати під навіс і злегка провітрити перед закладкою в ящики. Потім зібраний урожай сортують, прибираючи хворі, ушкоджені та м'які коренеплоди. Їх вживають відразу в їжу або на переробку, не залишаючи на зимове зберігання. Після цього відібрану для зимового зберігання моркву необхідно 5-6 днів витримати в темному і прохолодному приміщенні, щоб вона добре остудилася, і тільки потім уже охолоджену її можна закладати на зберігання в підвал.

Збирання врожаю моркви необхідно закінчити до настання холодів, оскільки ушкоджені заморозком коренеплоди втрачають стійкість до збудників хвороб. При тимчасовому зберіганні коренеплоди вкривають ґрунтом шаром 15-20 см. Укривати їх соломою або бадиллям не можна, оскільки після збирання вони виділяють багато вологи, а зволоження соломи і бадилля створює умови для розвитку хвороб.

Джерело