Якщо ви любите яскраві кольори, нема чого відмовлятися від них в своїй оселі. Але варто дотримуватися декількох правил, щоб не зіпсувати інтер'єр.

Найпершим і базовим правилом завжди служить відчуття балансу: яскравий колір варто «компенсувати» за рахунок нейтральних базових кольорів: білого, чорного, відтінків природної гами (бежево-коричневі тони) - для очей в інтер'єрі завжди повинна існувати можливість відпочити на спокійному тлі.

Візьміть до уваги масштаб. Дозвольте масштабу і пропорціям кімнати диктувати кількість яскравого кольору, яку ви будете використовувати. Невелику кімнату легко перевантажити яскравим насиченим кольором, якщо використовувати його в занадто великій кількості. Наскільки б модним не був колір, в такому випадку він буде виглядати занадто важко і грубо. Є просте правило, за допомогою якого можна домогтися гармонійного результату: в маленьких кімнатах використовуйте акцент невеликих розмірів (наприклад, килим або акцент на стіні). У великих приміщеннях яскравий колір може займати і більше місця - наприклад, використовуватися для всіх стін.

Колірна гамма буде неповною, а яскравий колір - втратить виразність, якщо ви забудете про його "компаньйона" - додатковий колір (він розташований навпроти обраного вами акцентного кольору на колірному колі). Додаткові кольори гармонійно поєднуються один з одним - "компаньйон" розбавляє свого побратима і робить гаму цікавіше. Якщо таке рішення здається вам занадто контрастним, то вибирайте кольори, сусідні по відношенню до вибраного кольору (наприклад, помаранчевий по відношенню до червоного).

Додайте трохи принтів. За допомогою різнокольорових візерунків, в яких присутній обраний вами яскравий колір, дозволить гармонійно інтегрувати його в інтер'єр. Готові візерунки і принти служать своєрідними підказками і вдалими прикладами, як і з чим поєднувати кольори. Таким ефективним інструментом може служити плед або декоративні подушки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як облаштувати будинок, щоб посилити пристрасть: фен-шуй любові

З якого матеріалу вибирати міжкімнатні двері