Хтось вважає фарбування стін занадто простим і непрезентабельним, інші сумніваються в її надійності, однак при правильному виборі саме за допомогою фарби можна створити унікальний і стильний інтер'єр ванної кімнати.

Здавалося б, що простіше - прийшов в магазин, купив декілька банок фарби і почав наносити її на стіни.

Необхідно вибрати фарбу, яка підходить для обробки ванної та одночасно відповідає особистим уподобанням (за кольором, фактурою насиченості).

Сучасні матеріали дозволяють з легкістю експериментувати. Фарбу для ванної кімнати слід вибирати вологостійку, з бактеріальним захистом. Найбільш підходящою вважається вододисперсійна фарба, особливо на основі таких матеріалів, як латекс або акрил. Це емульсія, яка складається з води і мікрополімерів. При нанесенні її на стіни вода при висиханні випаровується, а єднальна основа (полімери) залишаються, прилипаючи один до одного. Так утворюється вологостійкий захист. Вододисперсійна фарба вважається найзручнішою в нанесенні на поверхні.

Почнемо з того, що ванна кімната відрізняється від інших приміщень підвищеним рівнем вологості, отже, нам знадобиться вологостійкий матеріал.

Виняток становлять просторі приміщення з хорошою вентиляцією, в яких добре себе почувають навіть не призначені для санвузлів декоративні покриття.

Але зону навколо ванни і раковини для вмивання все одно доведеться пофарбувати 2-3 шарами вологостійкої фарби або емалі.

Фасадні матеріали вам не знадобляться - вони призначені для зовнішніх робіт. Нам будуть потрібні інтер'єрні ЛФМ, в ідеалі - спеціально призначені для санвузлів і ванних кімнат.

Зазвичай прямо на банці вказаний і ступінь паропроникності, який прирівнює фарби до природних, «дихаючих» матеріалів.

Бризки води і піни на стінах ванної залишають сліди, тому їх постійно доведеться мити, а значить, фарба повинна бути зносостійкою і не змиватися під дією легких миючих засобів (наприклад, господарського мила).

Вимоги для ЛФМ, призначених для обробки підлоги, стелі або стін, також відрізняються, тому на потрібній нам банці шукаємо напис «для стін».

Широке поширення отримали вододисперсійні фарби, стійкі до постійного впливу води. Вони не стираються досить тривалий час, дуже швидко сохнуть, не мають сильного запаху.

Дуже важлива особливість лакофарбових матеріалів для ванни - це здатність до паровідштовхування. Звертайте увагу на склад, щоб в ньому обов'язково були присутні фунгіциди та альгіциди. Вони не дають цвілі або грибку поширюватися.

Важливий момент: щоб згодом на забарвлених стінах не утворювалися тріщини, а поверхня мала ефектний і привабливий вигляд, наносьте фарбувальні речовини на абсолютно сухі стіни. В іншому випадку під покриттям буде утворюватися конденсат, що і призведе до погіршення декоративних властивостей забарвлення.

Якщо ви наносите декоративну штукатурку, то краще орієнтуватися на ті види, в яких використовується віск або вододисперсійний лак - вони забезпечать захист від водних крапель і від вологого середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Прості правила, як не зіпсувати інтер'єр яскравим кольором