(*Коли ми чуємо про способи зміцнення жіночого здоров'я, то перше, що спадає на думку - це активний спосіб життя, правильне харчування, загартовування, але ніяк не народження дітей. Чи правда, що чим більше жінка народжує, тим здоровіше вона стає? Чи дійсно можна за допомогою вагітності запобігти навіть ризик захворювання на рак?*)

Багато фахівців, відштовхуючись від результатів різних досліджень, стверджують, що поява дитини на світ украй позитивно позначається на здоров'ї її мами. Крім неповторного почуття щастя бути матір'ю, багато жінок отримують на додачу ще й кілька переваг на користь свого здоров'я.

При виношуванні дитини у багатьох жінок знижується ризик ракових захворювань. Науково доведено, що у жінок, які народили свого первістка з 18 до 25 років, значно знижується ризик онкологічних захворювань. Так, наприклад, вагітність є відмінною профілактикою раку грудей. Але, на жаль, у жінок, які народили вперше лише після 30 років, шанси розвитку онкології такі ж, як і у тих, хто народжував.

Вагітність знижує ризик «жіночих» захворювань. Вчені ще не дійшли до єдиної думки, чому у багатьох жінок після пологів відбувається серйозний поштовх в лікуванні таких хронічних захворювань як ендометріоз, полікістоз яєчників або варіації кіст. Після пологів багато доброякісних утворень дійсно мають властивість зменшуватися. А, наприклад, якщо жінці вдається при полікістозі зачати і виносити дитину, то вже друга вагітність може, на відміну від першої, протікати значно легше. Відомо так само багато випадків розсмоктування кіст не тільки на жіночих органах, а й на хребті.

Годування грудьми так само в рази знижує ризик захворювання на рак не тільки грудей, але й матки, і яєчників. За даними досліджень здоров'я 145 000 жінок, що мають кілька дітей, багаторазова вагітність значно знижує рівень захворювання на рак. Причому щороку збільшує цей шанс на 4%.

Але не слід забувати і про контроль своєї ваги під час вагітності, адже після пологів - зайві кілограми навпаки збільшують шанс виникнення раку грудей.

Найсильніша мотивація вести здоровий спосіб життя. Найчастіше, як тільки майбутня мама дізнається про те, що незабаром у неї з'явиться малюк, вона мимоволі починає замислюватися вже не тільки про себе, а й про здоров'я своєї дитини. Саме це положення жінки призводить її до переосмислення багатьох своїх дій. У цей час багато хто кидає шкідливі звички, переходять на правильне і здорове харчування, починають вести більш активний спосіб життя. За час вагітності погані звички часто замінюються хорошими, і навіть після пологів, жінка продовжує їх дотримуватися. І це стосується не тільки ранкової пробіжки або відмови від фастфудів. Так, наприклад, багато хто починає бути більш уважними за кермом і завжди пристібають ремені безпеки. Вагітність і материнство «провокує» бажання берегти як своє життя і здоров'я, так і життя, і здоров'я своєї дитини.

Крім усього іншого, будь-яка жінка, яка народила мріє якомога швидше повернутися до своєї допологової ваги, застосовуючи для досягнення цієї мети всілякі методи - правильне харчування, заняття спортом, що так само дуже позитивно позначається на її здоров'ї і автоматично продовжує молодість.