В Рівненській області запроваджують нову соціальну послугу для вразливих сімей з дітьми – патронат над дитиною.

«Патронатні вихователі – унікальна для України професія, що з'явилася в рамках соціального експерименту «Партнерство «Кожній дитині». Тоді у 2009 році на Київщині створили першу в державі патронатну сім’ю», – розповідає під час прес-конференції директор Рівне нського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ананій Бучак.

Загалом, сімейний патронат – це шлях, який попереджує потрапляння дитини в інтернат. Соціальна послуга покликана прийти на допомогу родинам, в яких виникли складні життєві обставини.

Начальник служби у справах дітей Рівне нської ОДА Віктор Марчук зазначає, що патронат над дитиною не передбачає усиновлення чи відриву дитини від рідних батьків. Навпаки, вона має на меті вирішення родинних проблем шляхом тимчасової опіки над дитиною. «Потреба створити на Рівне нщині патронатні сім’ї є, адже за оцінкою служби у справах дітей ОДА, щороку в середньому 220 дітей набувають статусу «дитини, позбавленої батьківського піклування». А завдяки патронату мінімум третина з них могли б потенційно уникнути такого і після комплексної послуги залишитись у своїй біологічній сім’ї», - зазначив Віктор Марчук.

Відбирають патронатних вихователів з особливою уважністю. Їх готують за спеціальною програмою, де вони напрацьовують алгоритм надання послуги патронату над дитиною. І тільки після успішного проходження програми, їм довірять роботу з дитиною.

«У світі робота патронатними прийомними батьками – це поширена і дуже почесна практика. Патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, котрі через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом. Важливо й те, що патронатні спеціалісти мають змогу працевлаштуватися вдома. Тобто опіка над дитиною не буде безкоштовною»,- розповідає менеджер проекту «Сімейний патронат» Лариса Стрига.

Повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.