Фен-шуй є в будь-якому будинку, питання лише в тому, який він.

Отож, давайте дізнаємося, що є міфом, а що правдивим фактом стосовно фен-шуй на кухні.

Міф номер 1. Мийка поруч з плитою - це конфлікт води і вогню

Відповідно до теорії п'яти елементів фен-шуй, нібито не рекомендується встановлювати плиту поруч з мийкою. Сучасний світ пішов далі: в список ворогів плити внесли холодильник (мовляв, в морозильній камері - замерзла вода).

Можна лише рекомендувати стільницю між раковиною і плитою. Але це вже територія не фен-шуй, а дизайнера, який дотримується правил ергономіки.

pic Міф номер 2. Кухня повинна бути кремовою, коричневою або жовтою - в кольоровій гамі елемента Землі

Для донесення абстрактної інформації стародавні китайці використовували метафори, щоб очевидне стало гранично зрозумілим. Посилаючись на древні тексти, елемент Землі на кухні - символ стабільності і спокою.

Міф номер 3. Багатство може йти з дому, якщо над дверима в кухню немає яскравого предмета, який утримує увагу.

Енергія не наділена свідомістю, щоб якась декорація їй наказала: "До цих пір і не далі!". Силам навколишнього простору все одно, які у вас картинки; фен-шуй працює виключно з енергіями природи.

pic Міф номер 4. В кухні повинна стояти ваза з фруктами, як символ багатства

Як комбінація запахів хвої і мандаринів у нас рефлекторно запускає новорічний настрій, у китайців мандарини пов'язані з благополуччям. Але це не більше, ніж стереотипи китайської культури.

Наївно вірити, що розписавши стіни словами "багатство-щастя-апельсини", до вас прийде достаток.

Ідеальна спальня для кожного Знака Зодіаку

Правда: заборона на кухню в центрі будинку

Кухня не повинна перебувати в центрі плану вашого будинку. Стародавні манускрипти фен-шуй називають це місце "серцем будинку", і воно не повинно "бути у вогні". Якщо в центрі немає стабільності, ви ніде не сховаєтеся від шуму і метушні. В результаті страждають здоров'я і відносини. Отже, найкраще місце для кухні - в бічних частинах будинку.

Правда: заборона на плиту на кухонному острові

Плита в центрі кухні зручна, але, на жаль, тут вона схильна до впливу всіляких енергій з усіх напрямків. Ідеальне для неї місце - біля стіни. На жаль, фен-шуй категоричний: плиту потрібно перенести в більш відповідне для неї місце. Правда, грамотний дизайнер здатний поставити кухонний острів не по центру кімнати, а розмістити його бічною стороною до стіни, де і буде ваша плита - у чому фен-шуй не бачить жодної проблеми.

Пам'ятайте, головне - погода в домі. Погоду в своєму будинку ви робите самі.