У Гощі знайшли рештки людини, які захоронені приблизно 6 тисяч років тому. Орієнтовно це кістки жінки, яка померла у похилому віці. Її скелет виявили на території давньоруського городища. Кілька тисяч років тому, тут знаходились поселення. У скелета деформований, а саме подовжений череп. А також відомо, що людину поховали під час ритуалу.

Людський череп та кістки. Унікальне поховання волино - люблінської культури, мідного віку, відкопали рівненські археологи. Орієнтовно цим людським решткам 6 тисяч років.

Орієнтовно це жінка, але однозначно я казати не буду. Вигин щелепи у чоловіків має більш прямий кут, а у жінок більш тупий. Тут тупий. І власне ось ця бедрова кістка, що у таз іде, у жінок вона має більш до прямого кута нахил, - розповідає керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.

Людські рештки археологи відкопали кілька днів тому, у селищі Гоща, на місці давнього городища. Виявили їх на глибині 50-ти сантиметрів. Пригадують, як це було.

Ми знімали знову шар ґрунту і несподівано, не було зовсім ніяких матеріалів, і тут наткнулись на кістки. Спочатку виявили череп та ребро. А далі почали розчищати і виявили повністю увесь кістяк, - говорить молодший науковий співробітник Рівне нського обласного краєзнавчого музею Віталій Тимощук.

Дана людина була похована під час ритуалу, кажуть археологи. Про це свідчить розташування кісток. У ті часи хоронили біля поселень. Цвинтарів не було. Розпалювали вогнище, коли воно вигоряло, на його місце клали померлого.

Це так звані скорченики. Тобто він лежав у позі ембріона. Тобто ось рука нога і голіностоп. Він теж лишився непоруйнований. Через деякий час, його спеціально руйнують (кістяк) Частину померлого, від пояса і донизу перекладають сюди. Це ритуально вони робили, щоб мертвий не шкодив живим.

Олексій Войтюк каже, поховання унікальне. Адже значна частина кістяка знаходиться на одному місці. Він розташований так, як його поховали 6 тисяч років тому. А ще вражає череп. Він деформований. Тобто видовжений.

У нас зазвичай потилиця більш пряма, а тут вона витягнута. Вони могли робити це штучно, щоб наблизити себе до богів. Деформують спеціально з дитинства, починають накладати джгути і він вже так росте.

На даному місці розкопки тривають вже другий рік. Минулоріч археологи відкопали житло бронзового віку і господарські ями. Знайшли залишки кераміки та кременю. Цьогоріч розкопки тривають вже тиждень. П'ятеро археологів живуть у польових умовах. Щодня займаються розкопками. Окрім решток людини, знайшли й інші речі.

В перегородці валу були знайдені рештки кераміки Київської Русі. Був знайдений ножик, різні осколки Другої світової. Була навіть знайдена одна куля, - каже археолог Олег Семеляк.

Виявлені артефакти передадуть до Рівне нського краєзнавчого музею. Туди відправлять і людські решки. Але спершу їх заберуть на дослідження у столичний Інститут археології, для проведення детального аналізу.  

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber