27 вересня відзначається православне свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Які ж прикмети і традиції свята існують, що можна, а що заборонено робити в цей день.

 Християнські та народні традиції тісно переплітаються. Воздвиження за церковним календарем в народі пов'язують з вічною боротьбою добра і зла.

У IV столітті, а саме в 326 році в Єрусалимі, відбулася подія, яка подарувала віруючим надію і віру в нескінченну силу Господа. Цариця Олена на прохання сина Костянтина імператора Рима вирушила на пошуки Хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос. Вказав на його місцезнаходження місцевий житель. За наказом Костянтина на Голгофі був закладений храм, і освятили його 27 вересня за новим стилем. З тих пір Воздвиження святкують саме в цю дату.
 
У цей день згадується ще одна подія, пов'язана з Хрестом Господнім, - його повернення з Персії до Єрусалиму.
 
Православні християни цього дня дотримуються суворого посту.
 
 
У наших предків слов'ян 27 вересня було завершенням бабиного літа, люди проводжали тепло і готувалися до зустрічі зими - осінні дні зсувалися до зими, тому день називали Зрушення.
 
27 вересня завершувався період рівнодення, ніч поступово додавалася і темний час доби починав переважати над світлим. Люди вірили, що в цей день тьма і світло - а значить зло і добро вступають в боротьбу: тьма намагається здолати, але сила Животворящого Хреста Господнього проганяє всяку біду.
 
Що не можна робити на Воздвиження
 
У зв'язку з тим, що люди пов'язували свято 27 вересня з вічною боротьбою добра і зла, існує безліч народних прикмет і традицій для цього дня.
 
На природу в цей день не виходили, суворо заборонялося ходити в ліс - боялися змій і нечисті лісової. Вважалося, що цей день на зимову сплячку ховаються всі звірі, особливо боялися змій і нечисті. Вважалося, що якщо налякати змію, вона вкусить. Люди поважали закони природи і намагалися їх не порушувати.
 
Існувала така легенда, що якщо змія вкусить людину, вона не зможе повернутися назад в нору і приречена на смерть через те, що переступила закони свого племені.
 
Боялися в лісі в цей день нечисті: лісовики, водяні, перевертні злилися, що їм доводиться лягати в сплячку і вони не зможуть більше шкодити людям. На Воздвиження у нечисті було останнє зібрання, під час якого вони прощалися один з одним і подавалися спати. Тим людям, які порушували їх спокій, вони могли і нашкодити, завести глибоко в хащі, наслати хвороби і нещастя. Люди вірили, що 27 вересня лісовик обходить свої володіння і якщо зустріне в лісі людину заплутає і зведе з розуму.
 
27 вересня існує заборона на всю важку домашню працю. Не можна вирушати в дорогу. Ніяких важливих справ не починали, вірили, що цим ображають відпочиваючу природу, яка подарувала їм блага і багатий урожай. Вважалося, що будь-яка справа не вдавалася в цей день, а час буде витрачено даремно, марно і безрезультатно.
 
Не можна давати гроші в позики і взагалі що-небудь віддавати з дому - вважалося, що віддасте разом з подарунком сімейне благополуччя, достаток і здоров'я.
 
Традиції та обряди 27 вересня
 
Для захисту від бід, люди малювали над дверима хрести - світлий знак не давав злу проникнути в житло і порушити благополуччя сім'ї.
 
Села, поля 27 вересня люди обносили іконами, здійснювали хресний хід, щоб небесні сили захистили від негараздів всякого, хто в ньому живе.
 
У цей день господині готували пісні страви, пекли пироги з різними начинками. Особлива увага приділялася капусті, тому свято іноді іменували «капусниці». Були поширені так звані «вечори-капусники» - веселі посиденьки. Молоді дівчата збиралися рубати капусту, і робота супроводжувалася піснями та веселими розмовами. Юнаки під час таких посиденьок наглядали собі майбутніх наречених. Гостей пригощали стравами з капусти: Воздвиження - час найсуворішого посту, і капустяні частування були дуже до речі.
 
Традиція цього дня - напекти пирогів з капустою і пригощати гостей. Чим більше гостей в цей день в хату зайде, тим більша удача господарів чекає. "Капустяний пиріг солодкий вийде - і сімейне життя таким піде.
Пересолила господиня капусту - буде сльози лити і чоловіка лаяти".
 
Народні прикмети на Воздвиження
 
• На Воздвиження хто в ліс піде, той може не повернутися.
 
• У цей день змії в нори ховаються.
 
• На Воздвиження Лісовик гуляє - хто в ліс піде, той дорогу назад не знайде.
 
• На Воздвиження ведмідь в барліг, змія в нору, а птиці на південь.
 
• Хто на Воздвиження постить, тому сім гріхів проститься.
 
• На Воздвиження з поля остання копиця рухається.
 
• З Воздвиження осінь до зими зсувається.
 
• Якщо в цей день дме холодний північний вітер, то наступне літо буде спекотним.
 
• На Воздвиження птиці літо за моря забирають.