Щодня в стрічці наших соціальних мережах ми бачимо сотні фотографій. У гонитві за лайками багато користувачів готові на все, щоб роздобути заповітну кількість «сердечок»: демонстрація свого тіла в дзеркалі, потік нескінченних Селфі, креативні фотосесії.

Де ж закінчується естетика і починається вульгарність, вульгарність і несмак? Згідно ряду психологічних досліджень, ті, у кого є нарцистичні риси, частіше викладають Селфі. У Мережі навіть придумали різні підвиди «себяшек»: белфі - фотографії своєї «п'ятої точки», дронфі - фотографія з квадрокоптера, бьютіфі - фотографія макіяжу.

Але, на думку Катрін Тііденберг, професора Талліннського університету, сприйняття власного зовнішнього вигляду сильно впливає на емоційний стан і частково формує нашу ідентичність. Іншими словами, Селфі - потужний інструмент, який змушує відчувати себе красивою. Велика значимість соціальних мереж в сучасному світі полягає в тому, що будь-яка людина може «змоделювати» себе таким, яким хоче бути побаченим. Саме тому кожен користувач виставляє напоказ те, чим хоче поділитися, або те, що допоможе йому створити бажаний образ. Наприклад, відомі актриси і моделі не упускають жодної можливості продемонструвати принади своїх фігур і красивого життя.

Але якщо ви не селебріті або блогер, то, швидше за все, ваші форми, які б вони не були, не отримають тисячі лайків. Тому користувачі частіше стали звертатися до креативного оформлення своїх постів. Безліч акаунтів навіть навчають робити цікаві фотографії і відео. Тому що в нинішніх реаліях безглузді Селфі в дзеркалі вбиральні або ліфта не котируються. Більш того, якщо враховувати той факт, що наші соціальні сторінки - наше обличчя, підходити до вибору фотографій варто відповідально. І це не означає, що відтепер потрібно виставляти тільки серйозні знімки і хороше Селфі можуть зробити тільки знаменитості. Безумовно, необхідно зберігати індивідуальність. Але, наприклад, смішним і оригінальним теж можна бути красиво. Більш того, поряд зі знімками з різних модних фотосесій, зірки теж часто постять звичайні знімки, роблячи з них естетичні публікації. Деякі навіть не бояться постати перед шанувальниками в домашньому образі. Тому варто взяти до уваги те, що необов'язково бути фотографом або мати домашню фотостудію. Головне - мати почуття міри і смак. А також розуміти, що соціальні мережі відіграють дуже важливу роль в ідентифікації вас як особистості.