Івана Купала святкується щорічно в ніч з 6 на 7 липня. Дізнайтеся, які існують традиції та заборони цього свята.

Свято Івана Купала вважається одним з найзагадковіших, відзначають його українці в ніч з 6 на 7 липня.
Традиції цього свята пов'язані ще з дохристиянськими часами. За старим календарем його відзначали з 20 по 22 червня.
 
Традиції на Івана Купала
 
Особливим день для себе вважають дівчата. Вони обов'язково плетуть вінки в цей день, ворожать на майбутнє і купаються.
 
Відзначимо, що 6 липня ввечері бажано прийти до води, але заходити в неї заборонено. Наші предки вірили, що в цей час нечиста сила може потягти людину на дно. 7 липня можна і потрібно купатися, адже вода зможе змити всі неприємності і хвороби.
 
На свято прийнято збирати трави, які набувають особливі цілющі властивості, і стрибати через вогнище, здатне очистити людину.
 
Що заборонено робити на Івана Купала?
 
За народним повір'я, кожному, хто вирішить піти в ліс, щоб знайти папороть, буде протистояти лісова нечисть. Іноді вона вибирається з лісу і може загрожувати навіть звичайним людям за його межами. Отже, щоб не пустити її в будинок, слід завчасно створити оберіг.
 
Сировиною для нього можуть виступати кропива, барвінок, полин та інші трави.
 
Також заборонено напередодні 7 липня брати гроші в борг, небажано проводити особисті угоди, щось комусь продавати. Вважається, що таким чином можна накликати на родину бідність, яка буде дошкуляти весь календарний рік.
 
 
Не варто підбирати чужі речі, краще залишити їх на тому місці, де знайшли.
 
Оскільки водяна нечисть стає сильнішою, вагітним, дітям і людям похилого віку радять триматися подалі від водойм напередодні свята.
 
Не лягайте спати до світанку
 
Івана Купала - містичний і таємничий день, коли є ризик зустріти домовиків, водяників та русалок. Вся ця нечисть нібито може завітати в будинок без запрошення, вірили українці. Тому намагалися не лягати спати до самого світанку, охороняючи один одного. Уникнути такої зустрічі допоможуть обереги, наприклад, кропива, барвінок і полин.
 
Обов'язково побувайте біля багаття
 
Наші предки вірили, що всі жінки обов'язково повинні прийти до багаття на Івана Купала і стрибати  через нього. А якщо жінка не прийшла на святкування, значить, їй є що приховувати, наприклад  здатність до відьомства.
 
Не забудьте на Івана Купала пустити вінок зі свічок за течією - якщо пішов на дно, то в любові все буде складно, пристав до берега - в цьому році весілля не буде, поплив далі - будете щасливою зі своєю коханою людиною.