Християнська етика у школах. Це питання спричинило гарячі дискусії серед рівнян. Одні вважають, це нав'язуванням релігії, інші навпаки, що християнську мораль потрібно викладати школярам. Наші журналісти зібрали усі думки: батьків, педагогів та правозахисників. Більше про це - в сюжеті Анастасії Ковальчук.

 Дискусії докола християнської етики у школах не вщухають. Одні стверджують, що це лише виховання моральних цінностей і урок потрібний. Інші вважають, це порушує право на свободу світогляду і віросповідання. В рівнян з цього приводу думки суттєво різняться.

Володимир виховує доньку - Марію. Він вважає такий предмет школярці не завадить.

Цього року Марія пішла в четвертий клас. Про уроки християнської етики дівчинка знає не з чуток.

Дівчинка навчається в першій школі. Каже, однокласникам також до вподоби такі уроки. Основи християнської етики тут вивчають вже не перший рік. Предмет веде Ганна Опанасюк. Вчителька каже, це перш за все виховання в дітей моральних цінностей таких як взаємоповага, чесність та любов до ближнього. Біблійних героїв та притчі наводять просто як ілюстрацію, для прикладу.

Директорка школи також каже, ніякого нав'язування віросповідання немає. Нехай так, але в назві предмету чомусь таки є слово "християнська".

Людмила Грекул запевняє, предмет факультативний. Він може бути першим або ж останнім у розкладі. Проте, в інших школах Рівного трапляється, що факультатив ставлять посеред дня, фактично позбавляючи учнів права вибору: їм залишається йти на християнську етику, або ж десь чекати 45 хвилин. Про це розповідає спікерка громадської організації "Демократична сокира". Останнім часом до них почали звертатися обурені батьки з деяких рівненських шкіл. Там, за її словами, факультатив нав'язують як обов'язковий урок. Але на думку Алли Греченюк є і інші небезпеки вивчення християнської етики.

На практиці, батьки іноді не знають, що етика необов'язова. А ще є такі, які бояться відмовлятися через осуд чи можливі конфлікти із адміністрацією школи. Проте, свої права потрібно відстоювати, переконаний Рустам Ферік. Їх гарантує стаття 35.

І справді, серед учнів школи можуть бути не лише християни, але й мусульмани, будисти, атеїсти або будь-хто інший, адже в світі існують тисячі різних релігій. В міському управлінні освіти на запитання чому етика саме християнська дали чітку відповідь.

Богдан Турович каже, про факти нав'язування предмету в рівненських школах не чув. Запевняє, діти відвідують уроки християнської етики лише за згоди батьків. Тож вочевидь, палкі дискусії з цього питання спровокувало те, що на початку року обговорювали введення цього предмету як обов'язкового. Проте, Міністр освіти й науки України таку пропозицію остаточно відхилив.

Читайте також: В Городищенській колонії перевірили дотримання прав ув’язнених