65 мільйонів гривень - саме така сума необхідна, аби компенсувати проїзд пільговикам в громадському транспорті Рівного. Відповідну програму на наступний рік підтримали депутати на сесії міської ради. Втім, є один вагомий нюанс - у міському бюджеті на це коштів немає. Як виходити з положення розбирався Павло Невесенко.

Остання сесія міської ради. Депутати обговорюють компенсацію проїзду пільговикам у громадському транспорті. Ціна питання 65 мільйонів гривень. Фахівці розповідають, суму взяли "не зі стелі". Виходили із всіх категорій пільговиків, які є по закону, множили на різноманітні дані - в кінцевому результаті вийшла формула, яка показала саме таку суму.

Натомість, фракція "Батьківщина" не підтримує цю програму. Все через текст у проєкті рішення. Там вказано, що сума має покриватись з бюджету Рівненської територіальної громади. Галина Кульчинська пояснює, депутати минулих каденцій ініціювали не одне звернення до Верховної Ради, до Кабміну, до Президента України, аби кошти повернули з держбюджету України. Втім, обранців Рівного ігнорували.

Сума компенсації на цей рік згідно з програмою становила 42 мільйони гривень. Однак міська рада виділила лише три мільйони, з яких станом на сьогодні використано півтора мільйони. Колишній очільник Рівного, а нині депутат Рівнеради Володимир Хомко зауважив, пільги громадянам гарантувала держава, а встановлювала Верховна Рада. Відтак, по закону Рівне мало б отримати субвенції на компенсацію цих пільг. Втім, як показує практика так є лише на папері.

Тим не менше Дмитро Котляров з провладної фракції закликає підтримати програму компенсації.

Сергій Васильчук додає, що сума у 65 мільйонів теоретично розрахункова цифра для міської програми, яка, на жаль, як і інші цільові немає нічого спільного із реально спроможністю міського бюджету. Додав, навіть якщо обранці проголосують за програму - це буде лише декларація намірів.

Керівник союзу перевізників України Валентин Демчук пояснює така ситуації з компенсацією проїзду пільговиків проблема не одного року. Ще у 2014 році центральна влада переклала відповідальність на органи місцевого самоврядування. Додає при цьому всьому приватні перевізники отримують мізер навіть з тих сум, які виділяє місцева влада.

Нині, в зв'язку з оголошенням "червоної" зони у Рівному пільговикам стало ще важче. Тепер вони мають право безкоштовного проїзду лише з 10 до 16-ої. Відтак нині на зупинках доводиться довше чекати черги ніж зазвичай. Та й через карантинні обмеження беруть далеко не всіх пасажирів. Не дивлячись на це, пільговики особливо на долю не нарікають.

65 мільйонів гривень на компенсацію проїзду пільговикам у Рівному виділили, але по факту цієї суми в міському бюджеті немає. Бо ж центральна влада хоче перекласти усю відповідальність на місця. Якщо із задекларованих 42 мільйонів у цьому році з міста виділили лише три, не важко порахувати скільки отримають перевізники з задекларованих 65. Можна, звісно, писати чимало звернень до Києва, аби цю суму компенсували місту, але як показує практика, великої користі це не дасть.

Читайте також: Безлад, сморід та сміття: у Здолбунові жителі однієї вулиці втомилися від сусідства з ромами (ВІДЕО)