4 грудня 2021 року – субота. Цього дня 1764 року на узбережжі озера Мічиган було засновано місто Чикаго, а 1995 року компанії Sun і Netscape з десятком інших софтверних вендорів анонсували створення JavaScript – мови програмування.

До Нового року залишається 27 днів.

Яке сьогодні, 4 грудня, церковне свято

4 грудня за релігійним календарем – введення в Храм Пресвятої Богородиці. Святкується християнами східного обряду. Воно вважається одним з 12 найважливіших церковних свят.

Свято бере свій початок ще в V столітті, а вся Церква східного обряду починає його святкування з IX століття.

Батьки Діви Марії – праведні Анна та Йоаким – не мали дітей. Тоді вони дали обітницю перед Богом: якщо у них народиться дитина, вони віддадуть її на служіння Господу до Єрусалимського храму. Їхні молитви були почуті, і в них народилася донька, яку назвали Марією. Коли їй було 3 роки, Анна та Йоаким привели дочку до храму і віддали первосвященнику Захарію, батьку Хрестителя Івана Предтечі. Подорожували вони сюди аж 4 дня, а коли прийшли, то маленька Марія змогла самотужки піднятися по 15 сходинкам і ввійти в храм. Це сталося 4 грудня. Саме тут Марія жила весь час, аж поки не заручилася з Йосифом.

Не існує записів щодо раннього життя Марії, але є кілька легенд. Згідно з ними, дівчинка росла усміхненою і працьовитою, завжди допомагала всім, хто потребував допомоги. Вона часто молилася і читала Святе Письмо. Цікаво, що вже тоді Марія міркувала над пророцтвом, яке сповіщало про прихід Спасителя.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 4 грудня

Сьогодні іменини святкують: Прокіп, Ярополк, Адам, Абрам, Олександр, Марія, Ада, Аріадна.

Талісманом людей, народжених 4 грудня, є шпінель. Це рідкісний і дуже незвичайний камінь, який відрізняється різноманітними відтінками. Вважається, що шпінель допомагає в пошуках своєї другої половинки і створені щасливої сім’ї.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

4 грудня святкують День інформатики. Свято було запроваджене ще 1948 року. Саме цього дня в Держкомі Раді Міністрів СРСР зареєстровано патент на створення “Цифрової електронної обчислювальної машини”. З цього офіційного документа починається розвиток в країні обчислювальної техніки.

Цікавий факт – в Україні перша електронна обчислювальна машина була створена в 1951 році С.О. Лебедєвим. Стрімкий розвиток нової сфери вплинув на необхідність появи нових професіоналів, які могли б працювати з технікою. Так була створена галузь – інформатика. Хоча на той час такого терміну ще не існувало. Він з’явився лише 14 років потому. Придумав його вчений О. Харкевич, поєднавши два слова: “автоматика” і “інформація”.

Своє професійне свято святкують 4 грудня у всьому світі працівники банківської сфери. Адже цього дня 2019 року Генеральною Асамблеєю ООН було запроваджено Міжнародний день банку. Мета свята – показати суттєвий внесок світових банківських установ на покращення рівня доходів та умов життя громадян.

Щорічно 4 грудня святкують Міжнародний день гепардів (International Cheetah Day). Свято було створено для привернення уваги світової спільноти до проблеми можливого зникнення виду і запроваджене Фондом збереження гепардів – Cheetah Conservation Fund. В цей день прийнято розповсюджувати інформацію про необхідність охорони дикої природи, проводити благодійні проєкти, на яких збирають кошти для збереження видів сімейства котячих.

У першу суботу грудня у світі святкують Всесвітній день фетбайку. Цього року свято припадає на 4 грудня. Перші велосипеди на широких шинах з’явилися ще 1932 року на сторінках англійських періодичних видань для велосипедистів. Винайдення такого виду приписують Марку Грюнвальду, який жив на Алясці. Широка шина і низький тиск допомагають байку краще проходити м’якими, засніженими трасами, а також територією з високою травою. Покришки в таких велосипедах відрізняються шириною 3,5-5 дюймів.

Джерело: ТСН

Читайте також: На Рівненщині вирує північно-європейський циклон (ВІДЕО)