30 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Іоанна Ліствичника. Також цього дня проходить друга батьківська субота цього року. У народному календарі - Іван Ліствичник.

Що сьогодні за церковне свято
30 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Іоана Ліствичника. Народився в благочестивій християнській родині близько 570 року. Коли йому виповнилося 20 років вирішив прийняти чернечий постриг. Після чого пішов жити до пустелі, де пробув сорок років. Іоан намагався відмовляти собі в будь-яких плотських бажаннях, куштував їжу, яка була дозволена ченцям, але і її їв в особливо малих кількостях. Майже увесь час проводив в молитвах. Згодом повернувся з пустелі і став ігуменом Синайської обителі, але через чотири роки, зрозумівши, що таке життя не для нього, знову усамітнився. Помер у віці 80 років, мирно, уві сні.

Що не можна робити 30 березня
Не можна давати гроші в борг чи позичати самим.
Заборонено сваритися, лихословити, злитися.
Краще не займатися домашніми справами і відкласти серйозну фізичну працю.

Народні прикмети і традиції на 30 березня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: на черешні з'явилися квіти — можна садити кукурудзу та буряки;
  • на березі листя розпустилося — до малої кількості дощів влітку;
  • з вуликів вже вилітають бджоли — прийшла справжня весна, яка буде теплою;
  • гуси високо летять — до великої кількості дощів навесні та влітку;
  • кульбаби почали квітнути — до короткого літа.

Цікава традиція існувала у наших предків, що пов'язана з цим днем. Господині обов'язково пекли печиво у формі драбинки, яке роздавали всім членам родини. Вірили, якщо з'їсти таке, то цілий рік будеш здоровим. Також будинковому залишали ласощі, щоб він не шкодив, а допомагав по господарству.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 30 березня
Які сьогодні іменини: Іван, Захар, Пантелеймон, Сава.

Талісманом людини, народженої 30 березня, є аквамарин. Дорогоцінний камінь, який відрізняється ніжно-блакитним кольором. В Давньому Римі вірили, що аквамарин допомагає лікувати хворе горло, покращує стан печінки.